26-årig afghan dömd för sexbrott i Norge – går på gymnasiet i Sverige

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 9 okt 2018 2018-10-09
E-post 2830

SVERIGE Sajten Samhällsnytt rapporterar att en 26-årig afghan nu söker asyl i Sverige – som 18-åring. Dessutom har han dömts för sexuellt umgänge med barn i Norge.

Den 31 augusti dömdes fyra afghaner för att ha tagit sig in på ett skyddsområde i Göteborgs hamn. Enligt domen hade de bestämt sig för att lämna landet genom att ta sig ombord på ett fartyg, men blev påkomna. Straffet för tre av gärningsmän blev två månaders fängelse, medan den fjärde fick sitt straff reducerat till en månad då han ”endast” är 18 år.

Brottsutredningen avslöjar även andra omständigheter kring en av afghanerna.

Mannen uppger för svenska myndigheter att han föddes den 6 oktober 1999. Därmed har han kunnat ansöka om uppehållstillstånd som 18-åring enligt den omstridda gymnasielagen, och går på en gymnasieskola i Malmö. Uppgifter från Interpol gör dock gällande att mannen inför norska myndigheter har sagt sig vara född den 2 februari 1992. Om det datumet stämmer är han i själva verket 26 år.

”Tingsrätten konstaterar att det är uppenbart att han är äldre än 18 år och anser att någon reduktion av straffet på grund av låg ålder inte ska ske”, skriver Göteborgs tingsrätt.

Interpol uppger också att afghanen dömdes till 10 månaders fängelse i Norge 2013 för sexuellt umgänge med barn. I Sverige har mannen ett utvisningsbeslut från den 6 april i år. Han har dock kunnat stanna kvar i landet legalt genom att överklaga beslutet till Migrationsdomstolen.

Det är oklart vad mannens ifrågasatta ålder och våldtäktsdom kommer att ha för inverkan på hans ansökan om uppehållstillstånd. Gymnasielagen, som nyligen fick grönt ljus av Migrationsöverdomstolen, har fått kritik för att den ställer låga krav på att den ansökande ska kunna bevisa sin identitet.

PLUS: Migrationsverket om gymnasielagen: ”Övervägande majoriteten” får avslag

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag