Iransk stats-TV hackades: ”Våra ungdomars blod är på dina händer”

Bild: Faksimil Twitter
  • Söndag 9 okt 2022 2022-10-09
E-post 253

IRAN På lördagskvällen blev den iranska statstelevisionen hackad, rapporterar BBC. Under en nyhetssändning avbröts programmet och ersattes av en protest mot landets högste ledare – Ali Khamenei.

På skärmen dök först en mask upp, vilket senare följdes av en bild på Khamenei omringad av lågor och ett kikarsikte mot hans huvud.

Under honom fanns sedan en bild på Mahsa Amini – den 22-åriga iransk-kurdiska kvinnan som landets sedlighetspolis anklagas för att ha mördat – samt tre andra unga kvinnor som dött i protesterna mot regimen.

Enligt den persiska nyhetskanalen Iran International ska bilderna ha ackompanjerats av texten ”Våra ungdomars blod är på dina händer” samt en ramsa med slagorden ”kvinna, liv och frihet”. Därtill fanns en uppmaning om att gå med i protesterna.

Avbrottet i statstelevisionens sändning varade ett fåtal sekunder innan det stängdes av. Gruppen bakom hackerattacken kallade sig för ”Adalat Ali”, eller ”Alis rättvisa”.

Enligt människorättsgrupper ska fler än 150 personer ha dödats i Iran sedan protesterna mot landets regim tog fart i september, skriver BBC.

Protesterna utlöstes av den 22-åriga Mahsa Aminis död. Amini greps av landets sedlighetspolis för att ha burit sin obligatoriska hijab ”på fel sätt”. Hon hamnade senare i koma och avled, enligt hennes egen familj efter att upprepade gånger ha slagits i huvudet av polisen.

På fredagen gick Iran ut och hävdade att Amini inte slogs ihjäl av sedlighetspolisen utan i själva verket dog på grund av en underliggande sjukdom. Ögonvittnen har emellertid berättat om hur Amini misshandlats av poliserna i samband med gripandet, enligt BBC.

Läs även: Få iranier flyr landet – stannar och slåss när skolflickor gör uppror

Läs även: UD om Iranmötet: ”Protesterna och Masha Amini togs upp”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag