Få iranier flyr landet – stannar och slåss när skolflickor gör uppror

Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 5 okt 2022 2022-10-05
E-post 774

Filmer som filmats av privatpersoner i Iran de senaste dagarna visar hur skolflickor på flera platser i landet gör uppror mot regimen. Samtidigt är det få iranier som försöker fly landet, rapporterar SVT från gränsen mellan Iran och grannlandet Irak.

Samtidigt som den iranska regimen ökar förtrycket mot sitt protesterande folk har SVT har besökt gränsövergången mellan Iran och Irak, där det visar sig att få människor försöker fly landet.

– Det vi har fått veta är att det är allt färre människor som kommer över gränsen. Dels så hoppas de att det här ska leda till förändring. Sen är det många som är rädda på grund av brutaliteten från regimen och säkerhetsstyrkorna. Så många stannar hemma, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Läs även: Iransk polis får stryk och kvinnor bränner slöjor – oro i Iran efter moralpolisens hijab-mord

Abu Eid påpekar även att många iranier vill stanna kvar i landet och slåss för en förändring, trots att trycket från regimen ökar.

– För många, framförallt för unga kvinnor, är det en revolution som pågår. De vill vara kvar och fortsätta sin kamp för frihet och demokrati.

Samtidigt har SVT:s team svårt att ta sig in i landet, där ett folkligt uppror har pågått i flera veckor.

– Vad jag vet så finns det inga internationella journalister på plats i Iran. Även i vanliga fall så är det oerhört svårt att få visum och få komma och rapportera inifrån Iran. Just nu är det helt omöjligt, säger Samir Abu Eid.

– Det vi får förlita oss till är bilder från sociala medier som vanliga människor filmat. Några oberoende internationella journalister finns inte inne i Iran, de inhemska har gripits.

Läs även: Ayatollan anklagar USA och Israel för Iran-protester

Filmer som sprids från Iran de senaste dagarna visar hur framförallt unga skolflickor gör öppet uppror mot den islamistiska regimen.

Läs även: Ilska bland svensk-iranier när C och S stänger SD ute från manifestation

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag