Israels utrikesminister besökte Sverige för första gången på över 20 år

Bild: Israels ambassad i Stockholm.
  • Tisdag 16 maj 2023 2023-05-16
E-post 0

Israels utrikesminister Eli Cohen besökte på måndagen Sverige, vilket Times of Israel kallar för ”ett nytt tecken på förbättrade relationer mellan länderna”. Cohens Sverigebesök är det första av en israelisk utrikesminister på 22 år.

– Vi öppnar en ny sida i relationerna mellan Israel och Sverige, efter åratal då Sverige har intagit en kritisk linje mot Israel, säger Cohen i ett uttalande.

Utrikesminister Tobias Billström kallade mötet med Cohen ”väldigt bra och produktivt” i ett inlägg på Twitter. ”Syftet var att ytterligare stärka de bilaterala relationerna mellan Sverige och Israel och att diskutera globala och regionala frågor av gemensamt intresse” skriver Billström vidare.

Sveriges relationer med Israel har varit frostiga sedan Stefan Löfvens rödgröna regering erkände Palestina som stat år 2014, vilket fick Israel att tillfälligt kalla hem sin ambassadör.

Två år senare förklarade Israel att Sveriges dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) inte var välkommen i Israel efter att hon anklagat Israel för ”utomrättsligt dödande” av misstänkta palestinska terrorister.

År 2021 besökte dåvarande utrikesminister Ann Linde (S) Israel och träffade bland annat dåvarande utrikes­minister Yair Lapid och president Isaac Herzog.

Läs även: SSU:s distriktsordförande: ”Jag hatar Israel som land”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag