SSU:s distriktsordförande: ”Jag hatar Israel som land”

Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 19 apr 2023 2023-04-19
E-post 0

”Jag hatar israel som land” skriver SSU:s distriktsordförande i Örebro Matilda Jansson i ett inlägg på Twitter, där hon tillägger att ”när jag säger israel menar jag staten och ej folket”. När Nyheter Idag kontaktar SSU med frågor om Janssons inlägg, svarar kommunikationschefen Youbert Aziz med ett orelaterat angrepp på Sverigedemokraterna.

SSU:s distriktsordförande i Örebros Matilda Jansson, 19, hamnade i blåsväder i augusti förra året, när Twitteranvändaren Plainview avslöjade gamla Twitterinlägg som Matilda Jansson skrivit under 2020, då hon planerade att överfalla och misshandla en 15-årig flicka på grund av ett inlägg på TikTok som kritiserade BLM.

Matilda Jansson erbjöd sig bland annat att själv misshandla flickan, då hon vid tidpunkten var under 18 år och därmed ”inte behöver skaka galler”.

Plainview avslöjade även att Jansson vid flera tillfällen uttryckt våldshot, och påstått att hon misshandlat sin syster så att hon ”blivit blå i ansiktet”.

Lokaltidningen Nerikes Allehanda uppmärksammade affären, och Jansson sade till tidningen att hon var ”ung, dum och använde grova ord”. Hon hävdar också att hon ”skämtade med mina vänner” på den offentliga plattformen.

– Jag var ung, dum och använde grova ord. Men vilken tonåring är mediatränad. Vi pratade så då och jag skämtade med mina vänner. Det var inget jag någonsin trodde skulle nå allmänheten, sade Jansson till Nerikes Allehanda.

Plainview grävde även fram Twitterinlägg där Matilda Jansson uttryckt antisemitiska åsikter, bland annat om en ”jude” som ska ha stött staten Israel.

På måndagen var det dags igen. När ett Twitterkonto tar upp hennes gamla tweets om ”juden” som stödde Israel försöker Matilda Jansson att förtydliga.

”Jag hatar israel som land och har ej sagt annorlunda när jag säger israel menar jag staten och ej folket i israel, är de svårt att förstå?” skriver Jansson, numera i egenskap av distriktsordförande för SSU i Örebro.

Bli PLUS-medlem och läs

Nyheter Idags frågor till SSU

Om SSU:s svar: ”SD har ljugit hela tiden om vad de egentligen står för”

Om Magdalena Anderssons tidigare försvarstal för Jansson: ”Det är det här tonläget som unga kvinnor möter när de vill göra sin röst hörd”

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag