”Jag vill köra i centralen över otrogna med en stor bil”: Åklagaren högläste Akilovs terror-chattar

Foto: Pelle Zackrisson / Nyheter Idag
  • Tisdag 13 feb 2018 2018-02-13
E-post 117

STOCKHOLM Nu har rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov påbörjats vid Stockholms tingsrätt. Enligt Åklagare Hans Ihrman kunde Akilovs attack allvarligt skada Sverige. Därför rubriceras dådet på Drottninggatan som ett terrordåd. Vidare redogör åklagaren för omständigheter som talar starkt för att dådet var ett islamistiskt terrordåd.

Ett stort medieuppbåd och omfattande säkerhetspådrag väntade när rättegången mot terroristen Rakhmat Akilov drog igång på tisdagen i Stockholms tingsrätt. Rättegången började med åklagare Hans Ihrmans sakframställan.

– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, sa Hans Ihrman enligt Aftonbladet.

När förhandlingen återupptogs efter lunch gick Hans Ihrman igenom det omfattande chattande som Akilov ägnat sig åt, för att visa på Akilovs motiv. I en chatt skriver Akilov att ”val (exempelvis riksdagsval, reds anm) är ett satanistiskt djävulskap och att det tvingar människor att vända sig från gud…”.

Rakhmat Akilov har tidigare avslöjats för att ha googlat gayklubbar under sin terrorplanering. Hans Ihrman tog att Stockholm Prides traditionella festivaltåg tycks ha varit ett av de mål som Akilov funderade på.

”Min mästare jag är i i Sverige, jag har inte handlingar (uppehållstillstånd), BÖGPARADEN kommer att äga rum här den 1 maj, om jag får nån som kan koordinera (vägleda mig) då utför jag en martyroperation här om gud vill”, skriver Akilov i en chatt.

I förundersökningen presenteras en chatt med Abu Musa, som Akilov haft 116 kontakter med. Inom parentes anges tolkens egna förklaringar.

”Bra min bror. Vi måste vara försiktiga. Jag är i Sverige min bror och vill flytta och ansluta mig till staten (IS) eller så gör jag någon martyroperation här i Sverige. (Om Gud vill). Jag blev redan en gång avvisad från Turkiet, det gick inte att nå Levanten (det geografiska område där bland annat Irak och Syrien ligger).”

I en annan chatt skriver Akilov:

”[…] Jag vill köra i centralen över otrogna med en stor bil. Sedan kommer polisen att skjuta ihjäl mig och det är allt. […] Det finns gott om män där, de måste skrämmas här gör att få bort deras armar från muslimer. Sverige ger miljarder till NATO för att bomba våra (egna) min bror. Deras bombtekniker åker till Irak och utbildar kurder och så vidare.”

Akilov vill ha tidsbestämt straff

Rakhmat Akilov är åtalad för terroristbrott och försök till terroristbrott, alternativt framkallande av fara för annan.

Enligt åklagare Ihrman så kunde Akilovs attack även allvarligt skada Sverige, något som gör att det hela kan klassas som terrorbrott. Ihrman tar även upp Rakhmat Akilovs chattkontakter med terroristen som går under alias ”Abu Fotima”.

”Om gud vill, läser jag mina bön i tid. Jag kommer att förbereda (självmords)bältet snart och går”, skriver Akilov.

Totalt finns det 155 brottsoffer, det vill säga målsägande. Rakhmat Akilov har erkänt terroristbrott och försök till terroristbrott samt framkallande av fara för annan.

Akilov har erkänt terroristbrott, försök till terroristbrott samt framkallande av fara för annan. Han medger även att han tagit lastbilen och kört den nedför Drottninggatan. Åklagare Hans Ihrman yrkar på att Rakhmat Akilov ska utvisas. Något Akilov inte motsätter sig. Däremot vill Akilov ha ett tidsbestämt straff och inte bli dömd till livstids fängelse.

Fem personer mördades av Rakhmat Akilov när han mejade ner människor med en lastbil på Drottninggatan den 7 april 2017. Rättegången beräknas pågå under våren.

+PLUS Nyheter Idag avslöjar: Mukhazhirov Arsen Anwarowich, 30, är terroristen som hjälpte Akilov

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag