Jämförde migrantförvar med koncentrationsläger – nu bjuds hon in av polske Dominik att se nazisternas dödsläger

Bild: German Federal Archive/US House of Representatives/Nyheter Idag
  • Tisdag 25 jun 2019 2019-06-25
E-post 379

USA Efter att hon jämfört amerikanska migrationsförvar med koncentrationsläger bjuds den demokratiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez till Europa av polske politikern Dominik Tarczyński för att se riktiga koncentrationsläger med egna ögon.

Den amerikanska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez är i blåsväder efter att hon jämfört amerikanska migrationsförvar med koncentrationsläger.

– USA driver koncentrationsläger vid vår södra gräns, och det är precis vad det är. Om det inte stör dig… jag vill prata med människor som är tillräckligt bekymrade över mänskligheten för att säga att ”aldrig mer” betyder någonting, sade Ocasio-Cortez i en livesändning på Instagram tidigare i juni.

Uttalandet fick hård kritik av både Republikaner och Demokrater som menade att Ocasio-Cortez med sitt uttalande förringade Förintelsens fasor. Men Ocasio-Cortez stod fast vid sitt uttalande.

– Vad det gäller de skrikande republikaner som inte vet skillnaden: koncentrationsläger är inte samma sak som dödsläger. Koncentrationsläger betraktas av experter som ”massinternering av civila utan rättegång”. Och det är exakt vad den här administrationen gör, sade Ocasio-Cortez enligt The Hill. 

Läs även: Hårda anklagelser mot arrangör av kvinnomarsch mot Trump: ”Antisemitisk terrorist”

Ocasio-Cortez distinktion imponerade inte på From the Depths, en grupp som arbetar med att upplysa om Förintelsen. Gruppen bjöd in Ocasio-Cortez till en guidad tur till koncentrations- och förintelselägren Auschwitz-Birkenau, Mauthausen och Majdanek under ledning av organisationens president, den 93-årige Edward Mosberg som överlevde Förintelsen.

”Möjligheten du får att besöka nazistiska koncentrationsläger tillsammans med herr Mosberg, en 93-årig överlevare av historiens mest brutala folkmördarregim, kommer ge dig möjligheten att bli vittne till ett vittne, något vår generation sorgligt nog blir den sista att göra, på grund av att överlevare går bort i en allt snabbare takt” skriver organisationen i sin inbjudan.

Läs även: Trump ger gränstrupperna rätt att använda dödligt våld: ”OK”

Även den polska politikern Dominik Tarczyński (Lag och Rättvisa), som vid en Brexit kommer att ta plats i EU-parlamentet, bjuder in Ocasio-Cortez att bevittna koncentrations- och förintelselägrens fasor.

Tarczyński har bjudit in Ocasio-Cortez i ett brev, som han publicerar i ett inlägg på Facebook där Tarczyński skriver att ”Jag bjuder formellt in Alexandria Ocasio-Cortez till Polen, där Adolf Hitler skapade det värsta systemet av koncentrationsläger som världen någonsin har sätt, så att hon kan se att vinna politiska poäng med överdriven retorik är oacceptabelt i samtida västerländska samhällen”.

Alexandria Ocasio-Cortez kom in i representanthuset för delstaten New Yorks 14:e distrikt för Demokraterna i valet 2018 efter att hon överraskande besegrat Joseph Crowley i demokraternas primärval.

I det följande valet till representanthuset besegrade hon republikanen Anthony Pappas med 79 procent av rösterna, och blev därmed vid 29 års ålder den yngsta kvinnan som valts in i kongressen.

Ocasio-Cortez kallar sig socialist men har i intervju med CBS sagt att det inte innebär Sovjet eller Venezuela. Utan snarare ”det vi ser i Storbritannien, Norge, Finland och Sverige”, enligt Ocasio-Cortez.

Hon arbetade för Bernie Sanders kampanj under valet 2016, har en kandidatexamen i internationella relationer vid Boston University och arbetade som bartender i Bronx innan hon blev politiker.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag