Janne Josefsson: Botkyrkas Bibliotek bränner Astrid Lindgrens böcker
BOTKYRKA Janne Josefsson berättar i programmet Sommar i P1 att Botkyrka kommun bränner böcker av Astrid Lindgren som innehåller ett rasistiskt språkbruk. Botkyrka kommun har gått ut med ett pressmeddelande där de erkänner att de gallrar ut böcker som folk kan uppleva som kränkande.
Janne Josefsson medverkade den 9 juli i Sommar i P1, i programmet berättar han att Botkyrka kommun bränner äldre upplagor av ”Pippi i Söderhavet” av ideologiska skäl.
Sommar i P1 är ett program där framstående svenskar får berätta om sitt liv. Avsnittet som sändes den 9 juli var vigt åt Janne Josefsson.
Josefsson anser att det är fel av Botkyrka kommun att göra sig av med gamla böcker enbart på grund av att de inte passar bibliotekets ideologiska ramverk.
– När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det i mig något som säger ”vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna. Ska inte de få finnas så att jag kan berätta för mitt barn att så här sa man på den tiden”, säger Josefsson till Expressen.
Botkyrka kommun gick ut med ett pressmeddelande under måndagen 10 juli där de förnekar Josefssons påståenden om bokbränning.
I pressmeddelandet medger dock Botkyrka kommun att de gallrar ut äldre böcker där det förekommer rasistiskt språkbruk som kan upplevas kränkande.
Botkyrka skriver att de hanterar utgallrade böcker på samma sätt som de hanterar utslitna eller trasiga böcker och i enlighet med ordinarie sophanteringsrutiner.
Roger Vintemar, verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun försvarar att ”Pippi i söderhavet” utgallras och påpekar att kommunen tar in nya versioner av boken med ett uppdaterat språk.
– Förlaget tog beslutet om att trycka upp en ny version och då kände vi att det var naturligt att ta bort gamla upplagor och fylla på med den uppdaterade versionen, säger Vintemar till Expressen.
Josefsson uttrycker stor upprördhet över kommunens beslut och jämför det med brännandet av marxistisk litteratur i Nazityskland under 30-talet.
– Nassarna brände marxistisk litteratur för att de tyckte att det var obekvämt. Här bränner man det av andra skäl men jag tyckte att det var rätt att ta upp det. Jag anser att man måste tveka mer än en gång innan man bränner böcker, säger Josefsson till Expressen.
LÄS ÄVEN: Bibliotek JO-kritiseras: Lät ”värdegrunden” stoppa utlåning av invandringskritiska böcker
LÄS ÄVEN: Hitlers Mein kampf tillåten men inte Sanandajis Massutmaning – Maria rasar mot biblioteket