Janouch polisanmäld för omtalad tweet: Nu jämförs Dinamarca med Erdogan

Janouch jämför Dinamarca med Erdogan. Foto: CC Wikimedia Commons / Pressbilder
  • Måndag 14 aug 2017 2017-08-14
E-post 6733

STOCKHOLM ”Trappan är mer effektiv än Tinder”, skrev Nyheter Idag-krönikören Katerina Janouch på Twitter i samband med att hon publicerade en bild på Rosanna Dinamarca (V) tillsammans med ensamkommande afghaner. Dinamarca har valt att polisanmäla Janouch, som i sin tur slår tillbaka. – Sverige börjar bli som Turkiet där man kan straffas för att håna makten, säger hon.

En bild på Vänsterpartiets riksdagsledamot Rosanna Dinamarca har kommit att bli föremål för ett infekterat bråk. På bilden sitter Dinamarca på en trappa bredvid ensamkommande afghaner på Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Nyheter Idag-krönikören Katerina Janouch använde bilden i en tweet där hon skrev ”Trappan är mer effektiv än Tinder”, ett utspel som Dinamarca reagerar kraftigt emot.

– Hon är fullt medveten om vad hon startar, att hon har en lång rad personer som följer hennes vinkar och det blir en uppvigling mot mig med en rad sexistiska och rasistiska kommentarer, så därför kände jag bara att det räcker, säger Rossana Dinamarca till nyhetsbyrån TT, rapporterar Aftonbladet.

Tweeten har polisanmälts och Dinamarcas juridiska ombud Claes Borgström säger till TT att det finns anledning att utreda om tweeten kan utgöra förtal.

Janouch jämför Dinamarca med Erdogan

När Nyheter Idag talar med Katerina Janouch är hon oförstående till Dinamarcas polisanmälan. Istället menar hon att det liknar situationen i Turkiet där Erdogan använder rättsväsendet för att tysta journalister, debattörer och andra som är kritiska till maktetablissemanget.

– I normala samhällen går det bra att kritisera makthavare även med plumpa och tramsiga påhopp. Nu förstår jag att Sverige mer och mer liknar Turkiet på den punkten, där man riskerar att straffas för att häckla makten. Dinamarcas polisanmälan visar att hon vill undersöka möjligheten att få mig lagförd, säger Janouch.

Vad menade du med tweeten?

– Det finns flera domar där kvinnor i offentlig förvaltning sexuellt utnyttjar de ensamkommande männen i beroendeställning. Tinder är en app för människor att mötas. Jag lekte lite med den symboliken, men syftade på att Dinamarca är där för att ragga röster. Givetvis menar jag inte att hon på allvar är där för att få ett ligg och det tror jag folk förstår.

Samtidigt är Janouch öppen med att den omtalade tweeten går att tolka på mer än ett sätt, varför hon också understryker att hon i efterhand har raderat tweeten.

– Jag har bett Dinamarca om ursäkt och tycker hela saken egentligen är rätt tramsig. Det blir inte mindre tramsigt när hon väljer att polisanmäla. Bara på Malmöfestivalen har det hittills gjorts 18 anmälningar om sexofredanden. Tycker Dinamarca att polisen då ska lägga resurser på en tramsig tweet? Jag ser hellre att man fokuserar på riktiga problem där kvinnor och tyvärr också unga flickor utsätts för övergrepp.

Men Dinamarca säger att hon får hemska och hatiska påhopp på Twitter till följd av din tweet?

– Jag tog bort tweeten och bad henne om ursäkt. Jag vill inte såra och vara elak. Att andra väljer att rikta hat mot henne kan jag bara beklaga. Varför hon polisanmäler mig för vad andra skriver kan jag inte förstå.

Janouch har även kommenterat saken på den egna sajten Katerina Magasin.

FAKTA: Detta vet vi

Katerina Janouch har haft ett uppdrag åt rederiet Viking Line där hon satt med i en expertgrupp för att motverka sexuella övergrepp på kryssningar. Efter den omtalade tweeten har Dinamarca riktat kritik mot Viking Line som under måndagen meddelar att Janouch förlorar det uppdraget.

"Vårt förtroende för Katerina Janouch är härmed förbrukat", skriver Viking Line i en kommentar till SVT Kulturnyheterna.

Rosanna Dinamarca är riksdagsledamot för Vänsterpartiet sedan 1999 då hon kom in som ersättare. Hon har polisanmält Januch för den omtalade tweeten.

Recep Tayyip Erdoğan är Turkiets president. Han är starkt kritiserad för att använda rättsväsendet mot meningsmotståndare, opposition, journalister och debattörer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag