Järvaveckan får hundratusentals kronor i bidrag – Saknar redovisning

Foto: Flickr
  • Lördag 16 jun 2018 2018-06-16
E-post

JÄRVA Ahmed Abdirahman är grundare bakom konkurrenten till Almedalsveckan, Järvaveckan, som får hundratusentals kronor i bidrag. Nu visar det sig att Abdirahman är verksam inom flera bidragsprojekt och många saknar redovisning.

Järvaveckan är ett evenemang skapat av 32-åriga Ahmed Abdirahman vars syfte är att fungera som ett alternativ till Almdedalsveckan. Järvaveckan ska dra politiker och makthavare ut i förorten för att få kontakt med personer som de vanligtvis inte får kontakt med.

2016 arrangerade Ahmed Abdirahman den första politikerveckan i Järva och då var alla partiledare utom Jimmie Åkesson bjudna, den enda som dök upp var Gustav Fridolin.

Några månader efter första politikerveckan arrangerade Ahmed Abdirahman Järva filmfestival och sökte 350 000 kronor för det av Stockholms stad. Till slut fick Ahmed Abdirahman 200 000 kronor för båda evenemangen, uppger Expressen.

Året därpå fick Ahmed Abdirahman också 200 000 kronor med tydliga instruktioner om att redovisning av pengarna ska ske senast fem månader efter att evenemangen avslutats. Denna redovisning kom dock aldrig.

Det har även tidigare hänt att Ahmed Abdirahman inte redovisat pengar i tid. I juni 2017 beviljades Järva Filmfestival ett projektstöd på 90 000 kronor från Stockholms läns landsting. Enligt avtalet skulle pengarna redovisas senast den 6 januari 2018 men den redovisningen kom aldrig heller.

Den 4 juni får Ahmed Abdirahman ett meddelande fån landstinget om att han kan komma att bli återbetalningsskyldig om inte redovisning kommer innan den 18 juni.

Tre månader senare skickar Abdirahman en ny ansökan till landstinget om att få 775 000 kronor för att starta en filmskola. Den förfrågan avslogs utan vidare motivering.

Under Järvaveckan kan man även betala 15 000 kronor i timmen för att hyra ett tält på 100 kvadratmeter. Ett vanligt utställningstält på nio kvadratmeter kostar 12 000 kronor för en hel vecka, ett erbjudande som Järvaveckan riktar till ”resurssvaga organisationer”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag