Kristersson (M): ”Denna sommar blev den blodigaste i svensk historia”

Ulf Kristersson (M). Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Måndag 13 sep 2021 2021-09-13
E-post 326

STRÄNGNÄS I ett tal på söndagen sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att årets sommar är ”den blodigaste i svensk historia” vilket inte stämmer. Journalisten Olle Lönnaeus försvarar emellertid Kristersson med att han glömde ordet ”modern” innan ”svensk historia”, vilket fanns med i talets manus.

– Denna sommar blev den blodigaste i svensk historia. Aldrig förr har så många skjutits ihjäl. Hittills i år har 36 människor mördats, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett tal i Strängnäs på söndagen. 

Läs även: Kristersson går om Löfven i ny förtroendemätning

Men även om ovanligt många skjutits ihjäl under sommaren har Sverige under sin långa historia med krig och hög våldsbrottslighet haft många betydligt blodigare somrar.

I slaget om Sävar i augusti 1809 dödades exempelvis cirka 1000 personer, medan våldsbrottsligheten har varit betydligt högre i Sverige från 1800-talet och bakåt än vad den är idag.

Kristersson får kritik av bland annat Patrik Oksanen, krönikör på Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning, som påpekar att omkring 150 personer dödades i Stockholm år 1743 i det dala-uppror som brukar kallas ”Stora Daldansen”.

Csaba Bene Perlenberg, politisk redaktör på Jönköpingsposten, föreslår slaget vid Lund 1676, som är det blodigaste slag som utkämpats på svensk mark. Men även Perlenberg har fel, då slaget utkämpades i december och inte på sommaren.

Journalisten och författaren Olle Lönnaeus försvarar emellertid Kristersson med att han glömt bort ordet ”moderna” som var med i talets manus.

Bortsett från det saknade ordet sade Kristersson bland annat att kriminella ska ”mötas med kraften i svensk terrorlagstiftning”.

– Vi ska ta deras pengar, bilar och klockor. Vi ska avlyssna dem och göra hembesök. Den som är medlem i ett kriminellt gäng, men inte svensk medborgare, ska utvisas. Vi ska införa visitationszoner och dubbla straff för gängkriminella, sade Kristersson bland annat.

På en pressträff efter talet presenterade Kristersson och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell förslag på en utvidgad terrorlagstiftning, där lagen om hemliga tvångsåtgärder ska utvidgas till att förutom terrorister och spioner även gälla gängkriminella.

Läs även: Bolunds och Kristerssons kärnkraftsbråk: ”Moderata drömmar”

Läs även: Kristerssons svar om Löfven: ”Hur kan man säga något så dumt?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag