John Cleese: Woke ett hot mot humor

Bild: Bruce Baker/CC BY 2.0
  • Torsdag 21 jul 2022 2022-07-21
E-post 1457

Komikern John Cleese, mest känd från Monty Python och Pang i Bygget, säger till Fox News Digital att woke är ett hot mot kreativiteten inom humor. Enligt Cleese får woke-attityden många unga komiker att censurera sig själva.

– Det har alltid funnits gränser för vad man får säga. Ta bara (pjäsförfattaren) Molière och Ludvig XIV. Jag menar, Molière fick vara lite försiktig. Och det kommer alltid finnas begränsningar, säger Cleese.

– Men jag tycker det är särskilt oroande för tillfället eftersom du enbart kan skapa i en frihetlig atmosfär, när du inte granskar allt du säger kritiskt innan du går vidare.

Läs även: John Cleese i ny dokumentär om ”cancel culture”

– Det du måste kunna göra är att bygga utan att veta var du är på väg eftersom du aldrig varit där tidigare. Det är vad kreativitet är, du måste ha tillåtelse att bygga.

– Många komiker nu sitter där och när de kommer på något, säger de något i stil med ”kan jag komma undan med det? Jag tror inte det. Den och den fick problem och han sa det, åh, han sa det”. Ser ni vad jag menar? Det är kreativitetens död.

– Så jag skulle säga att för för tillfället är det en svår tid, särskilt för unga komiker. Min publik är mycket äldre, och de är helt enkelt inte intresserade av woke-attityderna.

Enligt Cleese innebär woke att det kritiska tar över det kreativa, vilka ”definitivt är i opposition till varandra”

– Du kan skapa något och kritisera det, men du kan inte föra både och på samma gång. Så om du oroar dig för att kränka människor och tänker på det konstant kommer du inte vara särskilt kreativ. Jag tror effekten är katastrofal, säger Cleese.

Läs även: BBC tog bort ”Pang i Bygget”-avsnitt från streamingtjänst

Läs även: Rowan Atkinson: I ett fritt samhälle ska du få skämta om allt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag