Rowan Atkinson: I ett fritt samhälle ska du få skämta om allt

Bild: Eva Rinaldi/CC BY-SA 2.0
  • Söndag 19 jun 2022 2022-06-19
E-post 2389

Komikern och skådespelaren Rowan Atkinson, känd för karaktärerna Mr Bean och Blackadder, sällar sig till de komiker som attackerar politisk korrekthet och så kallad ”cancel culture” i en intervju med Irish Times.

– För mig verkar det som att komikerns uppgift är att kränka, eller ha potentialen att kränka, och det kan inte dräneras på den potentialen, säger Atkinson till tidningen.

– Alla skämt har ett offer. Det är definitionen av ett skämt. Någon eller någonting eller en idé förlöjligas, fortsätter han.

Läs även: Johnny Rotten sågar woke

Idén att satir ”ska sparka uppåt” avfärdar Atkinson.

– Så då måste alltid sparka uppåt? Verkligen? Tänk om det finns någon som är väldigt självbelåten, aggressiv och självupptagen som råkar tillhöra underklassen? De finns inte alla i parlamentet eller kungahuset.

– Det finns många extremt självbelåtna människor i vad vi skulle kalla de undre klasserna som förtjänar en avhyvling. I ett riktigt fritt samhälle ska du få skämta om precis allt.

Atkinson menar också att många skämt sprids ur sitt sammanhang på sociala medier för att skapa drev, trots att ”alla skämt inte är till för alla”. Enligt Atkinson är problemet att vi fortfarande inte lärt oss hantera sociala medier ordentligt.

– Det är fruktansvärt nytt. Om man jämför med mänsklighetens historia så har vi haft det en väldigt, väldigt kort tid och vi anpassar oss fortfarande, menar Atkinson.

Läs även: Ramaskri mot Netflix-komiker efter Förintelseskämt: ”Han borde utredas av polis”

Läs även: Betnér sågar riktlinjer för komiker: ”Vi jobbar inte på landstinget”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag