BBC tog bort ”Pang i Bygget”-avsnitt från streamingtjänst

Bild: Bruce Baker/CC BY 2.0
  • Lördag 13 jun 2020 2020-06-13
E-post

Efter att komediserien Little Britain tagits bort från Netflix och BBC har ett avsnitt av den klassiska komediserien ”Pang i Bygget” med John Cleese tagits bort från BBC:s streamingtjänst UKTV. BBC har meddelat att avsnittet kommer återkomma, men då försett med extra varningar för potentiellt kränkande material. 

BBC tar nu bort ett avsnitt av den klassiska komediserien ”Fawlty Towers” – som sändes i Sverige med titeln ”Pang i Bygget” – från sin streamingtjänst UKTV, rapporterar The Guardian. Det handlar om avsnittet ”The Germans” som handlar om fördomar mot bland annat tyskar.

BBC ville först inte kommentera till The Guardian vad i avsnittet som man är rädd ska väcka anstöt, men bekräftade senare att det ska handla om den rasism som karaktären Major Gowen ger uttryck för när han berättar en anekdot om ett västindiskt cricket-team.

Läs även: Namninsamling kräver: ”Ta ner Carl Von Linnés staty i Sverige!”

Avsnittet innehåller också en scen där den fördomsfulla huvudkaraktären Basil Fawlty, som spelas av John Cleese, blir chockad av att behandlas av en svart doktor.

Senare har BBC meddelat att avsnittet ”The Germans” åter kommer att bli tillgängligt på plattformen, men efter att man lagt till ”råd och ytterligare varningar i början av programmet för att uppmärksamma potentiellt kränkande innehåll och språk”.

Vi kommer återinföra Fawlty Towes så fort dessa extra direktiv har lagts till, vilket kommer att ske inom de närmaste dagarna” meddelar BBC enligt FR 24 News.

Tidigare har komediserien ”Little Britain” tagits bort från streamingtjänsterna BBC iPlayer, Netflix och Britbox. Anledningen ska vara att serien driver med olika etniciteter.

– Det finns många historiska program tillgängliga på BBC iPlayer som vi regelbundet granskar. Tiderna har förändrats sedan Little Britain visades för första gången så det är inte längre tillgängligt på BBC iPlayer, sade en talesperson för BBC i samband med att programmet togs bort.

Läs även: Facebookanställda i ministrejk – kräver att Trumpinlägg censureras

Men det är inte bara komediserier som drabbats av censurvågen. HBO Max har tillfälligt tagit bort dramafilmen ”Borta med vinden”, som vann 8 oscars 1940, från sin streamingtjänst.

Filmen som utspelar sig under amerikanska inbördeskriget ska enligt HBO ha framställt ”etniska och rasliga fördomar” som enligt HBO ”var fel då och är fel idag”, skriver BBC. 

HBO Max lovar att filmen ska återkomma till tjänsten i framtiden men då åtföljas av ”en diskussion om dess historiska sammanhang”.

Läs även: Kyeyune om BLM-rörelsen i Sverige: ”Man använder invandrare som en fetisch”

Bli PLUS-medlem

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag