John Gustavsson: Nästa uppladdningsfilter kommer förbjuda invandringskritik

Foto: Tim Reckmann/Privat
  • Söndag 14 apr 2019 2019-04-14
E-post 2413

DEBATT Det är inte bara upphovsrättsskyddat material som nu kan rensas bort från internet efter att EU-parlamentet röstat igenom nya lagar. Med ett filter på plats kommer EU att kunna lagstifta så att invandringskritik i praktiken blir förbjudet, skriver John Gustavsson, konservativ debattör.

Få lär ha missat att Europaparlamentet nyligen röstat igenom krav på uppladdningsfilter inom sociala media. Tidigare har man nöjt sig med att sajter som Facebook och Youtube tar ner upphovsrättsskyddat material i efterhand; nu kommer sajterna bli ansvariga för att sådant material inte laddas upp från första början.

Att uppladdningsfiltret redan i sin nuvarande form är en dålig idé är de flesta överens om: Eftersom det inte går att på manuell väg kontrollera varenda uppladdning som sker på en stor sajt som Youtube så måste man filtrera bort upphovsrättsskyddat material genom algoritmer. Eftersom sajterna är juridiskt ansvariga för att inget sådant material laddas upp, så måste dessa algoritmer hellre fälla än fria. Bättre att filtret råkar stoppa material som det inte borde ha stoppat, än tvärsom – då slipper man ju i alla fall böter.

Det kan tyckas märkligt att EU insisterat på att införa de här direktiven. Man ignorerar miljontals namnunderskrifter, stora demonstrationer och varningar från alla möjliga experter. Man betalar ett enormt politiskt pris och riskerar att i värsta fall skapa en ny generation unga EU-motståndare, till synes bara för att skydda en gammaldags version av upphovsrätten som alla kan se inte håller i dagens verklighet.

Men syftet med filtret är inte att skydda upphovsrätten.

Genom uppladdningsfiltret så etablerar EU en ny princip som säger att ägaren av en sajt är ansvarig för att olagligt material inte publiceras på sajten. Att stoppa spridning av upphovsrättsskyddat material ger också möjligheten att senare kunna stoppa spridningen av andra obekväma åsikter – som invandringskritik.

Idag har de flesta länder lagstiftning kring hets mot folkgrupp. Vad som är hets mot folkgrupp är dock från första början mycket godtyckligt och svårt att definiera. När EU nu tvingat fram uppladdningsfilter, så blir det mycket lättare att i framtiden argumentera för att även andra lagbrott borde omfattas av dem.

I klarspråk hur det skulle fungera: Nästa steg är ett uppladdningsfilter som filtrerar bort hets mot folkgrupp. Återigen måste detta av praktiska skäl ske genom algoritmer, som kan ’läsa’ exempelvis statusuppdateringar på Facebook och leta efter vissa meningar, uttryck etcetera som antyder att inlägget innehåller hets mot folkgrupp, och stoppa inlägget från att publiceras.

Just eftersom hets mot folkgrupp är så godtyckligt definierat, och eftersom ingen algoritm i världen är perfekt, så måste ett sådant ”PK-filter” vara extremt strikt och ta bort allting som ens påminner om hets mot folkgrupp. Alltså, all invandrings- och islamkritik. Om något hetsande material skulle komma förbi filtret så skulle ju sajtens ägare hållas juridiskt ansvariga och bötfällas, så precis som med det nyligen igenomröstade uppladdningsfiltret gäller det att hellre fälla än fria.

Ett sådant filter skulle dessutom möta mindre motstånd, då teknologijättarna knappast skulle spendera stora resurser på att lobba emot det (vilket de gjorde den här gången). Facebook och Twitter i synnerhet är ökända för att vara partiska mot invandringskritiker, något många debattörer fått uppleva personligen. ”PK-filtret” skulle med största sannolikhet tas emot med öppna armar av teknologijättarna.

Den som inte tror att EU skulle göra något så desperat som att försöka censurera bort etablissemangskritiker från internet förstår inte vilket prekärt läge EU befinner sig i: Invandringskritiker vinner segrar över hela Europa. EU-skeptiska partier förväntas gå kraftigt framåt i Europaparlamentsvalet. Eurozonens ekonomi visar återigen kraftiga svaghetstecken efter några år av återhämtning. Visserligen har man lyckats behålla Storbritannien som medlem ett tag till, men det är i sammanhanget ett tröstpris.

Om etablissemangsmotståndet tidigare var en sten i skon, så är det nu i det närmaste ett existentiellt hot mot unionen.Den som tror att Bryssel kommer ge sig utan strid förstår sig inte på Bryssel, och nästa strid kommer handla om yttrandefriheten här på internet.

Om debattören

John Gustavsson är nationalekonom och fristående konservativ debattör. Han är Trumpkritiker och Brexitanhängare som varit medlem i brittiska UKIP. I dag forskar han i nationalekonomi vid National University of Ireland. Parallellt med forskningen är han politisk sekreterare åt Sverigedemokraterna i Örebro.

John Gustavsson har Facebooksidan Politik och samhälle med John Gustavsson. Han medverkar även som EU-expert i Ronie Berggrens konservativa podd Amerikanska Nyhetsanalyser.

John Gustavsson är bördig från Örnsköldsvik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag