Jordansk författare ihjälskjuten utanför domstol – skulle prövas för att ha förolämpat islam

Teckningen Hattar skulle åtalas för. Foto: Nahed Hattar.
  • Söndag 25 sep 2016 2016-09-25
E-post

JORDANIEN Han skulle åtalas för att ha förolämpat islam med en facebookdelning. Men den jordanska författaren Nahed Hattar sköts ihjäl av okända gärningsmän utanför domstolsbyggnaden.

Den islamkritiske författaren sköts ihjäl på söndagmorgonen av okända gärnigsmän utanför en domstolsbyggnad i Amman. Nahed Hattar var åtalad för att ha spridit en skämtteckning som drev med jihadister på sin facebooksida, rapporterar Aljazeera.

Men det var inte första gången den kontroversielle författaren varit i blåsväder. Han stöder president Assad i det pågående inbördeskriget i Syrien, och har drivit frågan om att kordanska palestinier borde fråntas sina medborgerliga rättigheter, för att skapa ”en exklusiv öst-banks-jordansk identitet utan palestinsk komponent”.

Teckningen Hattar delade föreställde en skäggig man i himlen som låg i säng och rökte med en kvinna medan han krävde att Gud skulle servera honom vin och cashewnötter. Skämtteckningens upphovsman är ännu okänd.

– Jag menade inte att kränka de troende. Istället försökte jag visa hur terroristerna i IS och det muslimska brödraskapet föreställer sig Gud och himlen, förklarade Hattar.

Den förklaringen föll inte i god jord hos det muslimska brödraskapet i Jordanien, som krävde att regeringen skulle ”vidta starka åtgärder mot dem som publicerar uppviglande material som underminerar den nationella enheten”. På sociala medier angreps Hattar för att både vara kristen och sekularist.

Hattar åtalades sedan för att ha ”uppviglat till sekteristisk splittring” och ”förolämpat islam”, men sköts ihjäl innan han kunde försvara sig i domstol.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag