Jordbävning i Turkiet – då erbjuder svenska regeringen hjälp

Bild: Pressbild Moderaterna/President.gov.ua/CC BY 4.0
  • Måndag 6 feb 2023 2023-02-06
E-post 0

Turkiet vägrar godkänna Sveriges medlemskap i Nato, bland annat med hänvisning till att den svenska lagstiftningen tillåter att man bränner Koranen under demonstrationer. Men när Turkiet nu drabbas av en kraftigt jordbävning nära landets gräns mot Syrien erbjuder sig den svenska regeringen att hjälpa till.

”Sorgsen över förlusten av människoliv i Turkiet och Syrien efter den kraftiga jordbävningen. Våra tankar går till de drabbade och deras nära och kära. Jag har skickat min djupaste kondoleanser till president Erdogan. Som partner till Turkiet och innehavare av EU:s ordförandeskap står vi redo att erbjuda vår hjälp” skriver statsminister Ulf Kristersson i ett inlägg på Twitter.

Jordbävningen registrerades klockan 02.17 svensk tid, och uppmättes till en magnitud på 7,8, enligt USA:s seismologiska myndighet USGS. Andra källor rapporterade magnituder mellan 7,4 och 7,9.

Över 500 personer har hittills rapporterats döda i Turkiet och Syrien, men dödssiffran förväntas stiga.

Läs även: Svenska ambassaden i Turkiet stänger efter protesterna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag