Journalister möttes av aggressiva unga män i Borås

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 23 jun 2021 2021-06-23
E-post

BORÅS Efter tisdagskvällens våldsamma upplopp i Borås har det varit fortsatt oroligt i området. Journalister och poliser på plats har konfronterats av aggressiva unga män.
– Utifrån det läge som vi hade i går kan vi inte säga att det här är över på något sätt, säger Stefan Gustafsson på polisen.

Vid 19-tiden på tisdagskvällen utbröt ett stort bråk i stadsdelen Norrby i Borås. Polisen beskriver det som att två grupperingar från närområdet rök ihop med varandra, och över 100 personer deltog i bråket. Grupperingarna gjorde också utfall mot polisen och en polisman fick en flaska i huvudet.

På onsdagen har polisen varit på plats i området för trygghetsskapande åtgärder. Unga män har då betett sig hotfullt mot journalister och poliser, något som Göteborgs-Tidningen var först att rapportera om.

– Det har varit situationer där yngre pojkar eller män har befunnit sig på den platsen i Norrby som vi har viss bevakning på, och de har bland annat stört journalister och på ett hotfullt sätt försökt få journalister att lämna platsen, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson till Nyheter Idag.

Lämnade journalisterna då platsen?

– Det vågar jag inte svara på exakt hur det gick till. Jag har bara uppgiften om att de har uppträtt hotfullt och på ett sådant sätt att journalisterna inte har känt sig välkomna och har känt sig hotade. Jag vet inte om de omedelbart lämnade eller hur det gick till.

De unga männen var även aggressiva mot polispersonal.

– Det är en underliggande konflikt av något slag och man vill på intet sätt ha polisens närvaro eller journalisters närvaro. Det gynnar väl inte deras sätt att tänka, antar jag.

Kan du säga något om vad det är för konflikt?

– Nej, det kan jag inte. Vi vet inte vad det är för underliggande anledning till konflikten. Vi vet bara att det är två konstellationer eller grupperingar som befinner sig i området och de har hamnat i någon typ av konflikt, och vad som ligger bakom den kan jag inte svara på, säger Stefan Gustafsson.

– Det kommer att vara en hög polisiär närvaro i det området, så länge det behövs helt enkelt. Utifrån det läge som vi hade i går kan vi inte säga att det här är över på något sätt. De som befinner sig där har ju en pågående konflikt, och den riktar de mot allt och alla som kommer dit.

Efter tisdagens storbråk har polisen upprättat anmälningar om våldsamt upplopp, misshandel och våld mot tjänsteman. Det kan även ha gjorts anmälningar av privatpersoner.

Läs även: Lindberg: ”Modellen för att hålla SD utanför har fallit pladask”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag