Kakabaveh föreslår 100 procent marginalskatt för de högsta inkomsterna

Bild: Faksimil SVT Play
  • Onsdag 17 jun 2020 2020-06-17
E-post

Den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh föreslår nu 100 procents marginalskatt på inkomster över 400 000 kronor i månaden. Skälet är enligt Kakabaveh inte att dra in pengar till statskassan, utan att genom skatter ”radikalt öka jämlikheten”.

I augusti uteslöts Amineh Kakabaveh ur Vänsterpartiet, enligt partisekreteraren Aron Etzler för att hon skadat förtroendet för partiet gentemot väljarna, varit frånvarande på möten, inte velat samtala med partiledningen och spridit ”falska nyheter”.

Läs även: Kakabaveh utesluts ur Vänsterpartiet

Enligt ett debattinlägg av Kakabaveh i Aftonbladet var det hon själv som valde att lämna partiet på grund av partiet har ”en ledning som lämnat feminismen och socialismen bakom sig”.

Kakabaveh behöll sin plats i riksdagen, och lovade sina väljare att hon skulle bli ”en oberoende socialistisk och feministisk peshmerga i riksdagen”.

På tisdagen visade Kakabaveh att hon menar allvar med sin socialism under en debatt i riksdagen om den ekonomiska krisen på grund av coronapandemin.

Kakabaveh krävde förbättrad välfärd, höjda pensioner och höjda löner för vårdpersonal, och gick bland annat till angrepp på vinstdrivande företag i offentlig sektor, religiösa friskolor och den nyligen införda skatten på plastpåsar.

Istället för en punktskatt på platspåsar vill Kakabaveh se kraftigt höjda marginalskatter på höga inkomster – allting överstigande en månadsinkomst på 400 000 kronor beskattas med 100 procent. Och skälet till den föreslagna skattehöjningen är att ”radikalt öka jämlikheten”.

– Årsinkomster över 200 000 per månad ska beskattas med 75 procent, inkomster och årsinkomster över 400 000 per månad med 100 procent. En högre inkomst än så är inte rimlig ersättning för något arbete.

Läs även: Kakabaveh: ”V har en ledning som lämnat feminismen och socialismen bakom sig”

– Skatterna behöver inte höjas för att vi ska nå målet för den ekonomiska politiken. Därför har dom andra viktiga funktioner i samhället. Genom skatterna ska vi radikalt öka jämlikheten. Det finns ingen samhällsnytta i att en VD tjänar lika mycket som 61 industriarbetare, sade Kakabaveh.

Kakabaveh gick sedan till angrepp på ex-politikerna Filippa Reinfeldt (Reinfeldt har dock återvänt till M som talesperson i HBT-frågor) och Göran Hägglund (KD), som hon anklagar för att vara köpta av ”kapitalet” då de börjat arbeta i den privata sektorn efter att ha arbetat som politiker.

– De förändringar som folket vill se, förbud mot vinster i välfärden, saknar stöd bland köpta politiker, som tvärtom stöder förändringar folket inte vill se, som marknadshyror och uppluckrad arbetsrätt. Kraftfulla skatter ska dika ut detta träsk av korruption, sade Kakabaveh.

Kakabaveh föreslog också en ny förmögenhetsskatt, där förmögenheter som överstiger 47 miljoner kronor beskattas med fem procent per år.

– Detta är en ekonomisk politik för folket och framtiden, detta är den väg jag vill se Sverige gå. Och det finns väldigt många människor som håller med mig om detta, sade Kakabaveh.

Läs även: Fega attacken: Paragraf-Andreas naziststämplade Kakabaveh – sen vägrades hon replik

Vad är marginalskatt

Enkelt uttryckt kan man säga att marginalskatten är den skatt du betalar på den sist intjänade hundralappen eller tusenlappen. Om du till exempel får en löneökning på 1 000 kronor i månaden men bara får en femhundring extra på lönekontot varje månad kan man säga att din marginalskatt är 50 procent.

När Kakabaveh föreslår en höjning av marginalskatten på månadsinkomster på 400 000 kronor eller mer, innebär det att höjningar av lönen över 400 000 kronor inte kommer att ge mer i plånboken.

Ur Kakabavehs motion

Progressiviteten i inkomstbeskattningen ska stegras i de högsta inkomstskikten. En bra riktpunkt är att årsinkomster över 50 prisbasbelopp (för närvarande ca 2,4 miljoner kronor per år eller ca 200 000 kronor per månad) ska vara förenade med 75 procents inkomstskatt, och årsinkomster över 100 prisbasbelopp (för närvarande drygt 4,7 miljoner per år eller knappt 400 000 kronor per månad) ska vara förenade med 100 procents inkomstskatt.

En högre inkomst än så är helt enkelt inte en rimlig ersättning för något arbete utan avspeglar endast möjligheten att utifrån en maktposition i klass­hierarkin tillgodogöra sig mervärde. Dessa förändringar är också jämställdhetspolitiskt motiverade. I de allra högsta inkomstskikten är männen kraftigt överrepresenterade. Skärpt progressivitet i inkomstbeskattningen bidrar därigenom även till ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Källa: riksdagen.se

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag