Kalla kriget-kändisen som blev ekobrottsling och identitetsjonglör

  • Söndag 17 jan 2021 2021-01-17
E-post 94

STOCKHOLM Det finns många sätt att snuva staten på dess intäkter, och med Bank-ID har det bara blivit enklare. Ett färskt exempel visar hur man kan gå tillväga.

Den sovjetiske piloten Roman Svistonov väckte en del uppmärksamhet när han 1987 stal ett flygplan i Riga och gav sig av över Östersjön i riktning mot Gotland. Det var inte mycket bränsle i tanken, och den sista biten fick han glida innan han lyckades få ned planet i vattnet bara några tiotal meter från land. Han tog sig ur planet innan det sjönk och simmade den sista biten. Han sökte asyl och fick snart jobb som pizzabagare i Visby.

Numera heter han Roman Goldin och dömdes i veckan till två års fängelse för 346 fall av grov näringspenningtvätt. Han kopplas till en härva av företag inom byggbranschen som använder svart arbetskraft och så kallade fakturaskrivande företag för att få loss pengar utan att behöva skatta för dem.

Upplägget med fakturaskrivande företag fungerar ungefär så här: företaget A vill undvika att betala skatt, så de får en faktura från företaget B trots att B inte utfört något arbete åt A. Företaget B tar ut pengarna i kontanter eller slussar runt dem på olika sätt, men i slutändan kommer de tillbaka till A där de används bland annat för att betala ut svarta löner. Företaget B skall naturligtvis betala skatt på ”inkomsterna” men istället går de i konkurs och kvar finns varken bokföring eller företrädare, som utgörs av målvakter eller som har lämnat landet.

Roman Goldin utnyttjade också det faktum att det är mycket enkelt att kontrollera flera identiteter. Exempelvis kan en person från Lettland flytta till Sverige, få uppehållstillstånd, öppna bankkonton och sedan lämna landet igen. Kvar i Sverige sitter någon som Goldin, som nu kontrollerar personens bankkonto och Bank-ID. Så samtidigt som Goldin officiellt endast hade blygsamma inkomster från Kommunals A-kassa rann det in miljonbelopp på dessa andra konton, pengar som han dels tog ut i kontanter, dels använde för inköp och för att betala sina räkningar.

Goldin tillskansade sig än mer pengar genom att låta flera andra identiteter anmäla sig till A-kassan och plocka in pengar den vägen. Att vissa av dessa identiteter redan av Skatteverket registrerats som utflyttade från Sverige var inget hinder. Pengarna rullade in.

Goldin är sedan tidigare dömd för medhjälp till grovt skattebrott och brukande av falsk urkund. Det senare handlade om att han med hjälp av ett förfalskat lettiskt pass försökte få en svensk legitimation med personuppgifter tillhörande en av sina falska identiteter, men med sin egen bild. Trots att detta upptäcktes kunde Goldin fortsätta att använda den falska identitetens bankkonton och Bank-ID i flera år.

Läs även: Tidigare FK-direktörer larmar: Folkbokföring och kontroll av invandrare har ”närmast kollapsat”

Läs även: Bodde redan i Sverige med familj och uppehållstillstånd – fick asyl som ensamkommande barn under falsk identitet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag