Tidigare FK-direktörer larmar: Folkbokföring och kontroll av invandrare har ”närmast kollapsat”

Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 9 jan 2020 2020-01-09
E-post

Den svenska folkbokföringen och kontrollen av invandrare har ”närmast kollapsat”, vilket lett till att det är ”öppet mål för den som vill missbruka socialförsäkringen”, enligt tre tidigare försäkringskassedirektörer som kräver en reform av det svenska socialförsäkringssystemet.

Sedan 2015 har den svenska folkbokföringen och kontrollen av vilka som invandrar till landet ”närmast kollapsat”, enligt en artikel av tre tidigare försäkringskassedirektörer på DN Debatt.

Läs även: Uppgifter: Ytterligare en utländsk politiker lurar svenska staten på pengar – skriven i Sverige

Stig Orustfjord, Gunnar Johansson och Erik Kärnekull skriver bland annat att ”systemet fick sin slutliga knäck 2015 när folkbokföringens integritet inte längre kunde garanteras. I dag har folkbokföringen och kontrollen av vilka som invandrar närmast kollapsat. Vi har inte längre kontroll över vilka som bor och uppehåller sig i landet.”

Man konstaterar att samordningsnummer som ger rätt till bidrag ges till personer vars identitet inte styrkts, att personer blir svenska medborgare utan att deras identitet säkerställts och att man saknar kontroll över vilka som lämnat landet och fortsätter ta ut bidrag.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Enligt författarna är det ”öppet mål för den som vill missbruka socialförsäkringen”, vilket innebär ”att mindre resurser finns för dem som mest behöver samhällets stöd”.

”Så kan vi inte ha det” skriver författarna, och föreslår att man inför statlig kontroll av bidrag, eller att man kommunaliserar bosättningsbaserade bidrag för att komma till rätta med fusket.

I en kommentar till debattartikeln på Facebook skriver nationalekonomen Tino Sanandaji bland annat att riskerna för det artikeln tas upp förutsågs av Sveriges tidigare statsminister Göran Persson, men att ”Persson backade dock efter drev och rasistanklagelser från Fredrik Reinfeldt och media, och följande år präglades av en politisk korrekt konsensus att öppna upp Sveriges gränser och bidragssystem.”

Debattartikeln kommenteras även av Karin Pihl på Göteborgspostens ledarsida.  Pihl skriver att ”Välfärden har blivit en bankomat för brottslingar”, och kopplar debattartikeln till bland annat skandalen med Iraks försvarsminister som fick bidrag från Sverige och en tidigare rapport från förra året om kriminalitet mot välfärdssystemen.

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag