Kärnkraftbrist – staten tvingas nödhandla reservkraft
Svenska kraftnät har tvingats upphandla kraftvärme för att täcka upp tillfällig kärnkraftbrist, rapporterar Tidningen Näringslivet. Anledningen är att revisionsarbetet med Ringhals 3 oväntat förlängts i två månader.
Men det sena och plötsliga avtalet mellan Svenska kraftnät och Göteborg Energi AB som driver Rya kraftvärmeverk får kritik.
– Det blir svårt för aktörer att förhålla sig till en myndighet som hipp som happ köper in kapacitet som ska finnas tillgänglig. Det påverkar möjligheter att förutse elpriset och i förlängningen blir det osäkert att göra investeringar, säger Carl Berglöf, expert inom kärnkraft och kraftsystem på branschorganisationen Energiföretagen Sverige, till Tidningen Näringslivet.
Läs även: Rekordhögt stöd för utbyggnad av kärnkraft
En liknande situation uppstod även förra sommaren, och Berglöf menar att Svenska Kraftnät borde varit bättre förberedda med tanke på det.
– Redan då var vi flera som påpekade att den här typen av avtal borde ligga redo i förebyggande syfte så att aktörerna som ska leverera tjänsterna är beredda på en förfrågan. Vi fick under våren höra att SvK inte skulle behöva upphandla avhjälpande åtgärder, men sedan kom bevisligen verkligheten i kapp, säger Berglöf.
Ett problem är att energiproduktionen i Sverige förlitar sig för mycket på väderberoende kraft, menar Berglöf.
– Samverkan mellan elproduktion och kraftöverföring handlar hela tiden om att klara en situation om det händer ett fel. Då kan man inte förlita sig på väderberoende kraft, stamnätet måste fungera oavsett väder och tidpunkt. Därför krävs det planerbara resurser som kan rycka in, säger han.
Berglöf får medhåll av Lars Hjälmered, ordförande i Näringsutskottet och närings- och energipolitisk talesperson för Moderaterna.
– Ringhals 1 stängde utan att det fanns ett alternativ på plats. Regeringen var inte ens villig att förutsättningslöst se över möjligheten att fortsätta använda reaktorn något år till för att undvika den typen av elbrist som vi fick förra sommaren. Det är djupt oansvarigt, säger Hjälmered till Tidningen Näringslivet och fortsätter:
– Man gör det viktigare att avveckla kärnkraft än att säkra el till hushåll. För mig är det inget motsatsförhållande mellan kärnkraft och vindkraft utan jag är helt övertygad om att vi behöver all fossilfri energi vi bara kan, säger han.
Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid
Läs även: Miljöforskare: Irrationell rädsla för kärnkraft riskerar att förstöra Sveriges elförsörjning
Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.