Miljöforskare: Irrationell rädsla för kärnkraft riskerar att förstöra Sveriges elförsörjning

Kärnkraftverket i Ringhals. Foto: Annika Örnborg / pressbild Vattenfall
  • Onsdag 3 mar 2021 2021-03-03
E-post 483

Avvecklingen av svenska kärnkraftsreaktorer väcker uppmärksamhet även utomlands. I en artikel för den amerikanska tidningen Forbes kritiserar miljöforskaren James Conca den svenska energipolitiken som han menar kommer bidra till mer fossila utsläpp.

”Ingen har någonsin dött av svensk kärnkraft. Till nyligen bidrog kärnkraft med 40 procent av landets elförsörjning, precis som vattenkraft. Fossila bränslen genererade bara cirka 1 procent av Sveriges el. Men det håller på att förändras till det värre.”

Så skriver miljöforskaren James Conca i en uppmärksammad kolumn för den amerikanska tidningen Forbes.

I kolumnen hyllar Conca den svenska kärnkraften samtidigt som han går till hård attack mot den nuvarande regeringen med udden riktad mot Miljöpartiet.

”Så med kärnkraftsreaktorer bara halvvägs genom deras livstid, samtidigt som programmet går riktigt bra, vem i Sverige skulle vilja stänga ned dem? Um… medlemmar av Sveriges koalitionsregering, ledda av Miljöpartiet som får en pavlovsk reaktion bara av att tänka på kärnkraft”, skriver Conca.

Läs även: Så försöker MP stoppa den svenska kärnkraften

Vidare menar Conca att avvecklingen av svenska kärnkraftsreaktorer sker trots att en överväldigande majoritet av landets befolkning ställer sig positiva till kärnkraft. Enligt Conca, som hänvisar till en undersökning av Novus, är 78 procent av svenskarna för kärnkraft medan enbart 11 procent ställer sig emot.

Artikeln har uppmärksammats av många svenskar på Twitter. Bland annat av Örebropartiets partiledare Markus Allard.

 

Även komikern Aron Flam har uppmärksammat artikeln.

Läs även: Pågens VD om elkrisen: ”Varför inte bygga ut kärnkraften i stället?”

Läs även: SD: ”Sverige behöver mer kärnkraft”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag