Karolinska bad Jezewski om ursäkt för SD-frågan: ”Bättre än inget”

Foto: Facebook / Nyheter Idag
  • Onsdag 20 jan 2021 2021-01-20
E-post 2027

SOLNA Artisten Peter Jezewski skulle göra en god gärning för cancersjuka barn, men först ville en sjuksköterska veta om han var sverigedemokrat. Nu har sjukhuset bett honom om ursäkt.
– Det är väldigt sorgligt bara, säger Jezewski.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat var det i lördags som Peter Jezewski kom till Astrid Lindgrens barnsjukhus för att spela musik och dela ut gåvor till cancersjuka barn. Det var då Jezewskis flickvän och manager Anneli Strand fick frågan av en sjuksköterska om han ”fortfarande” var sverigedemokrat.

– En sak var säker – att alla barn skulle inte få komma ner om det visade sig att han var sverigedemokrat, säger Anneli Strand, som försäkrade sjuksköterskan om att Jezewski inte är politiskt aktiv.

– Jag blev riktigt ledsen faktiskt, för det där har verkligen inte med politik att göra på något sätt, säger Jezewski.

Läs mer: Skulle spela musik för cancersjuka barn – fick SD-fråga

Karolinska universitetssjukhuset, som Astrid Lindgrens barnsjukhus är en del av, uppgav på måndagen att de skulle undersöka saken. På tisdagen blev Peter Jezewski uppringd av en kvinna från Karolinska som bad om ursäkt för det som inträffade. En sådan fråga får inte ställas, sade hon.

Jezewski ville veta namnet på sjuksköterskan det gällde, och fick svaret att det var oväsentligt.

– En ursäkt är väl bättre än inget. Men man ville ändå veta lite om vem som ligger bakom, om det var ett eget initiativ från henne eller om det var ledningen eller läkare eller… Jag vet inte vem det var nämligen, säger han.

2016 spelade Jezewski ett gig för Sverigedemokraterna – något som uppmärksammades i medierna och som han har fått sota för sedan dess. Under de sista åren har han gått miste om en rad jobb. När han bokas av en arrangör har det hänt att folk har hört av sig och hotat med att det kan ”få följder” om han inte avbokas.

Han tar illa vid sig av att även sjuksköterskan skulle göra en grej av hans påstådda partitillhörighet.

– Det är väldigt sorgligt bara. Jag har ju inget annat intresse än att försöka glädja någon. Det är det enda för mig, säger han.

– Jag har spelat mycket på äldreboenden också och den glädje man ser är betalning nog. Jag har lirat i 43 år och det är som en drog för mig. Jag kan inte vara utan applåder och uppskattningen, leenden och att glädja folk. Det är vad det hela går ut på. Hade jag velat bli rik hade jag satsat på något annat.

Och det har ingenting med politik att göra.

– Inte det minsta. Det är det som gör att det är så obehagligt. Jag är verkligen inte politiskt aktiv. Jag säger inte ett knyst om politik nuförtiden heller. Det har stått mig ganska dyrt kan jag säga.

Läs vår tidigare rapportering: Peter Jezewski talar ut om hatet från journalisterna: ”Har försökt påverka för att ställa in shower”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag