KD-kandidat petas av LO – ”Vill att de borgerliga ska samarbeta med SD”

LO-borgen i Stockholm. Foto: Holger Ellgaard
  • Torsdag 17 maj 2018 2018-05-17
E-post 679

SVERIGE Åsa Åsberg är fackförbundet Sekos representant i LO-distriktet Norra Sverige, men det uppdraget förlorar hon sedan det kommit fram att hon kandiderar för Kristdemokraterna i Vindelns kommun.

Det är Sveriges Radio som rapporterar nyheten om att Åsa Åsbergs partitillhörighet inte tillåts för en representant inom LO.

– Vi tog ett beslut på LO-kongressen 2016 om att man ska ha facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Det är det man har att följa för det är ett demokratiskt beslut, men det kan ju vara svårt att följa om man är aktiv i ett annat parti, säger Maria Mannberg, vice ordförande i LO-distriktet Norra Sverige, till radion.

Hon får stöd av sin ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– I många av debatterna här har vi haft sverigedemokrater som försökt nästla sig in som förtroendevalda i facket. Det står stick i stäv med vår grundsyn om alla människors lika värde. Där är det ju en del förbund som sagt att nej, det kan man inte vara. Man kan inte vara förtroendevald i facket och vara sverigedemokrat, säger han.

Sveriges Radio frågar om det finns det någon motsättning mellan Kristdemokraternas politik och LO:s målsättningar.

– Utan tvekan ja. Det är klart att det gör. Kristdemokraterna är med på de här förslagen som de borgerliga partierna lagt fram om att man ska sänka ingångna kollektivavtal i lag. Dessutom är Kristdemokraterna kanske det av de borgerliga partierna som allra mest vill att de borgerliga ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Så det är klart att det är problematiskt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

PLUS: LO mörkar: ”Vanlig” undersköterska i valfilm är förtroendevald socialdemokrat

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag