Klanbröder döms för knivanfall på kvinnlig släktings nye make

  • Torsdag 11 feb 2021 2021-02-11
E-post 214

MALMÖ Att som kvinna kunna skilja sig och träffa en ny man utan att få släkten emot sig är inte en självklarhet i dagens Sverige. Idag dömdes två bröder till fängelse för en blodig attack mot en kvinnlig släktings nye man och dennes bror.

När kvinnan valde att skilja sig från sin make var det inte populärt i familjen och klanen som tog makens parti och i stort sett frös ut henne. En nära anhörig till kvinnan, Khaled Fakhro, skrev till henne att hon var en ”äcklig hora” och ”ja svär på min heder ja ska döda dig”. För det döms han senare för olaga hot trots att kvinnan vid det laget dragit tillbaka anmälan och valt att inte medverka i utredningen.

När hon träffade en ny man från en annan klan blev det knappast bättre.

– Min mamma ringde och sa att jag var en hora och en massa hemska saker och då tänkte jag bara att jag skulle ta min bil och köra hem och om min familj var där skulle jag bara låta dom döda mig för jag var trött på livet och på allt, berättar kvinnan i förhör.

Den 22 september kom den nye mannen och hans bror till en bilverkstad för att byta däck, men vad de antagligen inte visste var att Khaled Fakhro nu var praktikant på verkstaden. Khaled ringde dit sin bror, Walid Fakhro, och tillsammans smög de upp bakom de andra bröderna innan de gav sig på dem. Khaled drog kniv och högg flera gånger mot den nye mannen – bland annat mot huvudet – men även dennes bror fick mindre allvarliga knivskador under tumultet.

När polis kom till plats kunde två vittnen uppge vad som hänt och vilka de skyldiga var, men senare drog de tillbaka sina vittnesmål och hävdade att de inte sett något, uppenbarligen rädda för Fakhroklanen.

Redan som 17-åring knivhögg Khaled Fakhro en annan yngling för att denne var vän med en annan av Khaleds kvinnliga anhöriga på Facebook, för vilket han dömdes till 100 timmars ungdomstjänst.

Kvinnans nye man tillhör en annan libanesisk klan men eventuella klanmotsättningar tonas ned i förhören där de inblandade framhåller hur nära klanerna är varandra, att de är släkt och kommer från två närliggande byar.

Nu döms Khaled och Walid Fakhro mot sitt nekande till tre års fängelse för grov misshandel. Kvinnans exmake döms samtidigt till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot för att ha ringt henne och sagt att han skulle döda henne.

Läs även: ”Finns det hedersförtryck eller inte? Den frågan passar man”

Läs även: Afghantrio åtalas för bussmordet i Kiruna: ”Säger att det är viktigt med heder”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag