Kommuner säger nej – över 1 200 vindkraftverk stoppade

Genrebild. Foto: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 18 okt 2021 2021-10-18
E-post 1156

TRELLEBORG 21 procent av alla planerade vindkraftverk har stoppats av kommunala veton. Samtidigt måste antalet vindkraftverk fördubblas om regeringen ska nå målet om 100 procent förnybar elproduktion år 2040. 

– Det kan inte ligga på vår kommun att ta ansvar för regeringens misslyckande i energipolitiken, säger Mikael Rubin (M), ordförande för kommunstyrelsen i Trelleborg, till SVT.

Regeringen satsar hårt på vindkraft, som betraktas som en central del i omställningen till 100 procent förnybar elproduktion år 2040. Men 21 procent av alla planerade vindkraftverk har stoppats av kommunala veton, rapporterar SVT.

– Den här fantastiska utsikten, tre och en halv mil kust som vi har i Trelleborg, det vill vi inte förstöra med vindkraftverk. Vi tycker det är viktigare för oss att satsa på turism och besöksnäringen, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun, till SVT.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Just nu finns omkring 4 000 vindkraftverk i Sverige. För att nå regeringens mål behöver ytterligare 4 000 byggas på land, eller mellan 1 000 och 3 000 till havs enligt Energimyndigheten. Framförallt bör vindkraftverken byggas i södra Sverige, där energibehovet är störst.

Men Mikael Rubin tycker inte att det är Trelleborg kommuns problem.

– Regeringen har fattat så dåliga beslut kring energiproduktionen i Sverige att vi måste köra ett oljeeldat kolkraftverk i Karlshamn. Det kan inte ligga på vår kommun att ta ansvar för regeringens misslyckande i energipolitiken, säger Mikael Rubin till SVT.

Sammanlagt har 1 223 planerade vindkraftverk stoppats av kommunala veton mellan 2014 och första halvan av 2020, vilket är 21 procent av alla ansökningar.

Läs även: Röster inom S vill bygga ut kärnkraften: ”Vi kan inte bara ha vindkraft”

Simon Haikola, lektor på temat teknik och social förändring vid Linköpings universitet, säger till SVT att konflikterna mellan lokalbefolkning och elindustri kommer kommer öka när vindkraften byggs ut i Sverige..

– Jag ser att det finns en grundkonflikt mellan den lokala platsen, och människorna som bor där, och det här nationell intresset, till och med det globala intresset. Och det är en grundkonflikt som bara kommer bli mer och mer tydlig ju mer vindkraften byggs ut i Sverige, säger Haikola till SVT.

En utredning om det kommunala vetot är ute på remiss. Där ingår bland annat ett förslag om att låta en del av ersättningen för vindkraftverk vara kvar i kommunen som byggt dem. Det hade emellertid inte påverkat Trelleborgs kommun, säger Rubin till SVT.

– Det fanns ett sådant förslag i det här projektet, men pengar är inte allt. Ibland måste man välja bort något för att välja något annat, säger han.

Läs även: Zlatan sågar vindkraft i fjällen: ”Ifrågasätter klokskapen i att förstöra denna fina natur”

Byt elbolag!

Nu kan även du säga nej till vindkraft! Bli elkund åt Svensk Kärnkraft AB, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag