Röster inom S vill bygga ut kärnkraften: ”Vi kan inte bara ha vindkraft”

Hans Hoff (S) och kärnkraftsverket i Oskarshamn. Foto: Riksdagen / Daniel Kihlgren CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 12 okt 2021 2021-10-12
E-post

SVERIGE Ett minimum på elva nya reaktorer och en kärnkraftssatsning på hundratals miljarder kronor. Det menar riksdagsledamoten Hans Hoff (S) att Sverige bör investera i inom de närmsta åren.
– Det går inte att bara ha vindkraft och solkraft. Det är omöjligt, en önskedröm, säger han till Aftonbladet.

Det är till partikongressen i november som den socialdemokratiske ledamoten beslutat att lämna in en motion om minst elva nya kärnkraftsreaktorer i södra delarna av landet. Om inte det görs tror han att Sverige kan dras in i en svår elkris som kommer att ha en stark negativ påverkan på industrin.

– De reaktorer som finns kommer stängas av samtidigt som alltmer ström tas i anspråk i Norrland. Redan i dag har vi ett underskott, säger Hoff till Aftonbladet.

Läs även: SD vill bygga nytt kärnkraftverk i Norrbotten

Samtidigt går han till hårt angrepp mot det egna partiets nuvarande energipolitik.

– Vi har ingen trovärdighet i energipolitiken. Man skulle kunna ersätta kärnkraft med biobränsle, att elda trä. Men det skulle innebära att hela vårt land snart blir ett enda stort kalhygge.

I Aftonbladet intervjuas också riksdagsledamoten Laila Naraghi (S). Precis som Hoff anser hon att staten bör subventionera kärnkraft – om det behövs.

– Min ingång är att vi kommer att behöva kärnkraft i Sverige under en överskådlig tid för att klara jobb och välfärd. Jag anser att staten måste ta ett stort ansvar i detta, säger hon till tidningen.

Även Aftonbladets läsarkrets är – vad det verkar – positivt inställda till kärnkraft. I en enkät på tidningens startsida har i skrivande stund 81 procent röstat ja för att Sverige ska ha mer kärnkraft, medan 19 procent röstat nej. Totalt har nära 100 000 svar inkommit.

Under resultatdiagrammet står det:

”Resultatet behöver inte vara representativt för alla och bör tolkas med försiktighet.”

Läs även: Kriget mot kärnkraften: Studentuppsats stoppade beslut om slutförvar

Läs även: Vattenfall varnar för kärnkraftsstopp efter regeringens beslut

Är du också för svensk kärnkraft?

I så fall bör du byta elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag