Kommuntoppen om bilbränderna: Nedstängningen spelade en stor roll

Morgan Bengtsson (S). Bild: Skärmdump SVT / Nyheter Idag
  • Söndag 25 jul 2021 2021-07-25
E-post

OLOFSTRÖM Kommunstyrelsens ordförande Morgan Bengtsson (S) har sin egen teori om varför Olofström drabbats av flertalet bilbränder. Enligt honom kan coronaåtgärder i form av stängda lokaler ha fått folk att börja bränna bilar. – Det händer någonting med samhället när man börjar stänga ner, säger han till SVT.

Under våren 2021 skedde ett flertal bränder – däribland flera bilbränder – i Olofström i Blekinge, något som SVT tidigare har rapporterat om. Bland annat inträffade totalt 16 bränder inom loppet av tre veckor.

Varför inträffade dessa bränder?

Kommunstyrelsens ordförande Morgan Bengtsson (S) tycker sig ha svaret.

Enligt honom kan bränderna till stor del ha varit en effekt av nedstängningen av samhället till följd av coronapandemin.

– Vi fick tyvärr bränder, ett 20-tal bränder, här under året i Olofström som kunde ha blivit väldigt allvarliga. Och där tror jag att det spelade stor roll att vi faktiskt stängde. Den tristessen som föddes, säger han till SVT.

– Det händer någonting med samhället när man börjar stänga ner. Och det är inte något jag förespråkar. Men vi var tvungna till slut att göra det, säger han också i inslaget.

Bengtsson kritiseras för uttalandet. Bland annat av den liberale riksdagsledamoten Fredrik Malm.

 

Kriminologen och författaren Fredrik Kärrholm stämmer in i kritiken.

 

Bengtsson kritiseras även i en insändare i tidningen Sydöstran av lokalpolitikern Emanuel Norén (L). Han menar att Olofströms starke man har en naiv syn på orsaken bakom bilbränderna.

”Han skyller alltså anlagda bränder på att ungdomarna saknar lokal. Nästan ursäktar beteendet med att det är samhällets fel som skapat tristess hos ungdomarna som i brist på fritidsgårdar var tvungna att elda lite”, skriver han bland annat i insändaren.

Bengtsson försvarar sig dock mot kritiken.

I ett svar till Noréns insändare skriver Bengtsson att han och SVT-teamet filmade i 50 minuter men att enbart 1 minut sändes. Enligt honom tog han upp alla goda insatser som gjorts i kommunen, men att de aldrig fick plats i inslaget.

”Att vi stängde ner vårt samhälle allt mer kom med och frågan löd: Har du någon kommentar på något speciellt som hänt under året? Jag tog upp bränderna som skett i Olofström. Fel?” frågar sig Bengtsson.

”Kanske Emanuel Norén eller Emjo Nor är mer insatt än jag och berörda parter inom Olofströms kommun….”, avslutar han syrligt.

Läs även: Knivhögg skolkamrat i ryggen – får 110 timmars ungdomstjänst

Läs även: Forskare: Gällivare är till för vita, medelålders män

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag