Forskare: Gällivare är till för vita, medelålders män

Lena Abrahamsson. Foto: SVT
  • Fredag 28 maj 2021 2021-05-28
E-post 819

GÄLLIVARE Forskaren Lena Abrahamsson menar att det kan vara svårt för en stad som Gällivare att locka till sig nya inflyttare. Detta för att man har anpassat samhället för vita, medelålders män, säger hon till SVT Nyheter Norrbotten.

– Det är en ryggsäck som de här samhällena har, att det är för vita, medelålders män, säger Lena Abrahamsson som är professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

– Många orter i Norrbottens och Västerbottens inland har ju en historia av att ha fokuserat på killars fritid, mäns fritid och man har synliggjort män och killar, säger hon till SVT.

Hon menar att den här historien gör det svårt för städer som Gällivare att få folk att flytta dit.

– Lösningen är att man ska tänka lite grann på vilka som syns på bild, att man har alla möjliga kön och alla möjliga människor som syns, och i konst och i vem man satsar pengar på i det som kommunen gör, säger Abrahamsson.

– Det måste också finnas en social kultur som är öppet, man ska vilja inkludera många människor. Det här finns ju för det mesta i de här samhällena vi tittar i, men det är trots allt en utmaning att få in många nya människor.

Läs även: Färdtjänstchaufför misstänks för blodig gruppvåldtäkt – nu agerar SD

Läs även: Kvinna sade till tonårstjej att inte ha fötterna på sätet – blev misshandlad och själv åtalad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag