Körde ihjäl äldre man och släpptes fri – misstänks nu för mordförsök på poliser

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 12 mar 2023 2023-03-12
E-post 0

Polisen i Sundsvall öppnade eld mot en misstänkt biltjuv som försökte köra på dem på fredag eftermiddag, rapporterar TT. Föraren kunde gripas och har anhållits misstänkt för mordförsök. För två veckor sedan greps mannen som misstänkt för att ha kört ihjäl en äldre man och dennes hund på fyllan, men försattes på fri fot, ett beslut åklagare Peter Salzberg står fast vid.

– Det är alltid tråkigt när sånt här händer. Men jag har inte haft skäl att göra en annan bedömning. Ingen kan sia om framtiden, säger Salzberg till Aftonbladet.

Vid halv tre-tiden på fredagen fick polisen fick larm om att en misstänkt biltjuv körde i hög hastighet på E4 och mindre vägar söder om Sundsvall.

– Föraren stannade inte i samband med att man försökte stoppa bilen. Då försökte han köra på poliserna. I samband med det svarade polisen med verkanseld mot fordonet, säger polisens presstalesperson Elisabeth Glaas till TT.

Läs även: Pojke på moped körde ihjäl hund – avsiktligt enligt vittnesmål

Till sist kunde polisen emellertid preja bilen och gripa föraren, en 30-årig man som anhölls som misstänkt för mordförsök under fredag kväll.

– Jag har fått bekräftat att poliserna som arbetade under insatsen är oskadda. Jag har inga uppgifter om att föraren är skadad, säger Glaas till TT.

För två veckor sedan körde den 30-åriga mannen ihjäl en man i 80-årsåldern och hans hund i Timrå norr om Sundsvall.

– Det var precis här utanför. Det var som ett mord. Han använde bilen som vapen, säger den avlidna mannens son Christer Nilsson till Aftonbladet.

30-åringen anhölls av polis som misstänkt för grovt rattfylleri och grovt vållande till annans död, men försattes på fri fot då vice chefsåklagare Peter Salzberg bedömde att han inte skulle kunna störa utredningen.

– Hur kan detta få hända och hur fan kan han vara ute? Vi håller på att planera begravning för pappa och så får man höra om det här. Det är ofattbart, säger Christer Nilsson till Aftonbladet.

Vice chefsåklagare Peter Salzberg står emellertid fast vid sin tidigare bedömning.

– Jag gjorde bedömningen att det inte fanns skäl att begära honom häktad. Det kan till exempel handla om att den misstänkte kan försvåra sakens utredning och det kunde han inte, säger han till Aftonbladet.

Att mannen efter att ha försatts på fri fot nu misstänks för mordförsök på poliser anser Salzberg är ”tråkigt”, men menar att det inte påverkar hans bedömning.

– Det är alltid tråkigt när sånt här händer. Men jag har inte haft skäl att göra en annan bedömning. Ingen kan sia om framtiden. Jag gjorde den bedömningen som jag gjorde då och jag skulle göra den på nytt i samma läge.

Christer Nilsson totalsågar emellertid åklagarens förklaring.

– Vilket jävla resonemang. Det är slumpen att det inte hände nåt igår. Det är också slöseri med våra resurser, polisen har ju faktiskt viktigare saker för sig än att jaga efter honom. Det är ofattbart.

Den 30-åriga mannen har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott, stöld, narkotikabrott och olovlig körning.

Läs även: Släpptes efter att ha prejat och misshandlat far och dotter – inte tillräckligt grovt brott

Läs även: Våldsam natt i Malmö: Bombdåd, skottlossning och mordförsök

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag