Kraftig brand i asylanläggning: ”Jag är helt säker på att en boende har tänt på”

  • Söndag 16 okt 2016 2016-10-16
E-post 2823

STOCKHOLM En kraftig brand rasar på ett asylboende vid Fagersjö i södra Stockholm och räddningstjänsten kämpar med att få kontroll på branden med 12 enheter. När Nyheter Idag talar med de boende på platsen berättar de att någon tänt på byggnaden på utsidan. Men de är samtidigt helt säkra på att det är någon av de boende som ligger bakom branden.

Klockan 01.26 kommer larm till räddningstjänsten om en brand på ett asylboende i Fagersjö. Inledande uppgifter, från poliser på plats, gör gällande att det brinner i fasaden på en länga med baracker. När Nyheter Idag anländer till platsen kämpar flera brandmän med att få kontroll på situationen och hela längan med bostäder är utrymd.

Nyheter Idag har talat med Roger Sverndal, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, och han berättar vid 05-tiden på söndagsmorgonen att de har 12 enheter på plats. Men mycket talar för att de kommer få vara kvar länge och arbeta med branden.

– Vi kommer säkert vara kvar hela förmiddagen, säger Sverndal.

Det tog lång tid för räddningstjänsten att få kontroll på branden. I ett inledande skede brann det med öppna lågor under baracken, vid en slags krypgrund, och brandmännen hade svårt att komma åt brandhärden.

– Vi har lyckats med vår begränsningslinje. Man har sågat upp, men där det brinner där brinner det just nu också. Men vi har lyckats rädda de intilliggande byggnaderna och begränsat branden där.

Boende är säker på att någon av de andra boende tänt på

Utanför den brinnande baracklängan står ett antal asylsökare och tittar på vid en annan barack. När Nyheter Idag talar med dem berättar de att någon även försökt tända på den andra baracklängan. De visar bränt papper som ligger på marken och att någon försökt tända eld vid krypgrunden, men lyckligtvis tog det sig aldrig.

Och det är inte första gången någon försöker tända eld på stället.

– Igår hade någon ställt in olja i ugnen i köket och vridit på max temperatur, 250 grader, mitt i natten, förklarar en 25-årig man som inte vill figurera med eget namn.

Uppgiften bekräftas också av Stockholmspolisen.

– Ja vi har en anmälan om den händelsen, säger vakthavande befäl Carina Andersson till Nyheter Idag.

Men det är mer som tyder på att någon av de boende ligger bakom branden. Det brända pappret på marken ser ut att vara toapapper och en av asylsökarna visar och jämför med toapappret de har inne på boendet och menar att det är samma mönster. Runt asylanläggningen är övervakningskameror monterade på fasaden, men de ska ha varit övertäckta med tejp, enligt de boende vi talat med.

– Jag är helt säker på att en, eller flera, boende tänt på, säger en av dem.

När Nyheter Idag undersöker övervakningskamerorna, som är monterade runt barackerna, ser det mycket riktigt ut som att det ligger någon sorts tejp över. Men när vi tar bilder på kamerorna är det inget som just då täcker för själva objektiven på övervakningskamerorna. Men just den uppgiften, om att någon försökt täcka över kamerorna, är inget som polisen kan bekräfta för Nyheter Idag.

– Det har jag inte hört, säger Andersson.

På en parkering intill asylboendet evakuerades människor till en inhyrd SL-buss. Enligt Andersson har 37 personer evakuerats från boendet. Det finns, som tur är, inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag