”Kränkta sinsemellan”: Flera skadade och tre döda efter tisdagens skjutningar

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 4 jul 2018 2018-07-04
E-post 568

SVERIGE Tisdagen bjöd på ett flertal skjutningar på olika platser i landet. I Malmö och Örebro skadades sammanlagt sex män, och tre av dem har dött. I Malmö, där flera har dött i skottlossningar under de senaste veckorna, är situationen för polisen pressad.

Det började tidigt under natten till tisdagen. Vid 00.30-tiden fick polisen larmet om att en man i 20-årsåldern blivit skjuten vid Nydalatorget i Malmö. Senare på dagen, vid 15-tiden, skedde en ny skjutning på samma plats. Den gången dog en man i 25-årsåldern och en man i 30-årsåldern fick livshotande skador, rapporterar Aftonbladet.

Mot kvällen vid 22-tiden skedde en ny skottlossning – då i området Vivalla i Örebro. Tre män fördes till sjukhus med skottskador. Två av männen var allvarligt skadade medan den tredje var lindrigt skadad. Samtidigt är två av dem – de som har kunnat identifieras – kända av polisen sedan tidigare.

Bland annat SVT rapporterade på onsdagsmorgonen att de två identifierade männen har avlidit. Enligt polisen har en person anhållits misstänkt för mord.

– Brottsplatsen i Vivalla är avspärrad och tekniker kommer att åka dit så snart som möjligt här på morgonen och göra en brottsplatsundersökning. Sjukhuset är också fortfarande bevakat, säger polisens presstalesperson Christina Hallin.

Hon säger också att bakgrunden till skjutningen fortfarande är oklar och att flera förhör har hållits under natten.

”Situationen är besvärlig”

För Malmös del är tisdagens händelser bara de senaste i en rad skjutningar som har drabbat staden under sommaren. Aftonbladet rapporterar att elva har skjutits och fem har dött på 16 dagar, och enligt polisen är händelserna kopplade till konflikter mellan kriminella gäng.

– Vi är bekymrade för vi ser ju en eskalering individer emellan och det är nästintill omöjligt för oss att brottsförebygga bort detta. Det här är personer som är kränkta sinsemellan och det är otroligt svårt för oss att undvika detta. Det är en svår situation som vi naturligtvis ser mycket allvarligt på, säger Eva-Gun Westford på polisen i Region Syd till Aftonbladet.

– Situationen är besvärlig särskilt när det nu är årets hetaste semestermånad. Vi har några veckor framför oss där vi kommer att få vända på varenda resurs vi har för att få det att gå ihop, säger Eva-Gun Westford.

Läs även: Efter skjutningarna – nu flyr danskarna Malmö

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag