Kriminolog rasar mot hårdare tag: ”Helt andra åtgärder behövs”

Bild: Pixabay/Stockholms universitet
  • Måndag 18 sep 2023 2023-09-18
E-post

Kriminologiprofessor Janne Flyghed rasar mot regeringens föreslagna åtgärder för att komma till rätta med den skenande gängkriminaliteten, och kräver att man istället för hårda straff satsar på förebyggande åtgärder i en intervju med Dagens Nyheter.

– Politikerna vill visa handlingskraft och man tar i från tårna trots att många av dem vet att det inte kommer att få någon effekt. Helt andra åtgärder behövs och det vore väldigt fint om regeringen och oppositionen kunde sitta tillsammans som vuxna för att diskutera fram en långsiktig plan, säger Flyghed till DN.

Flyghed efterlyser bland annat mer pengar till skolor i utsatta områden, satsningar på ungdomsidrott och att rensa flaskhalsar i utredningskedjan, medan han sågar straffskärpningar.

– Det vi ser nu gör bara den redan hårt belastade Kriminalvården ännu mer orolig. Man pratar om att bygga fler anstalter för stora miljardbelopp som i stället skulle kunna läggas på förebyggande åtgärder. Man blir väldigt förbannad, trött och cynisk av populistiska politiker, säger Flyghed.

– Man ska också tänka att gängkriminella människor inte är straffkänsliga. Killarna som utför de här dåden eller utsätts för dem riskerar livet exakt varje dag och då spelar inte något extra år på anstalt någon roll, tillägger han.

Janne Flyghed är professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet. Hans forskning har bland annat handlat om vräkningar, och på 90-talet skrev Flyghed för Anarkistisk Tidskrift tillsammans med vänsterradikala profiler som Mattias Gardell, Pia Laskar och Birger Schlaug.

Läs även: Över 1 700 poliser kräver hårdare tag mot gängkriminella

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag