Kritikstorm mot Wolodarski och DN efter julrim om mördad tonåring i Malmö

Foto: Nyheter Idag/Twitter/SVT Play
  • Torsdag 26 Dec 2019 2019-12-26
E-post 1039

MALMÖ ”Han skulle just bli sexton år, men sköts med pistol igår.” Så julrimmade Dagens Nyheter dagen innan julafton, något som Aftonbladet och Expressen tidigare rapporterat om.  Nu får Dagens Nyheter och dess chefredaktör Peter Wolodarski hård kritik i sociala medier. ”DN är så märkliga nuförtiden”, skriver Michael Poromaa, redaktionschef på Aftonbladet på Twitter.

Inför årets jul har Dagens Nyheter varje dag i december publicerat ett julrim, eller grötrim. Julrimmet har publicerats dels på Dagens Nyheters hemsida, dels på Dagens Nyheter:s Instagramkonto.

Den 23:e december lades följande julrim upp:

”Ett barn blev fött i Malmö stad,
så var Guds välbehag.
Han skulle just bli sexton år,
men sköts med pistol igår.”

Den 9 november mördades en 15-åring i Malmö när han och en kamrat sköts ner av två okända gärningsmän på cykel. Gärningsmännen sköt 15-åringen och hans kamrat genom fönstret till en pizzeria och flydde från platsen. Det var en av de händelser som fick polisen att utlysa Operation Rimfrost.

Läs mer: Tonåring sköts på pizzeria i Malmö – mördare flydde på cykel

Reaktionerna blev kraftiga och hundratals kritiska kommentarer kom in på Dagens Nyheter:s Instagramkonto. Trots det låg julrimmet kvar i två dagar tills det skärmdumpades och spreds vidare på Twitter under juldagen. Då togs det bort av Dagens Nyheter.

Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) twittrar ut en skärmdump på Dagens Nyheters julrim. En Twitteranvändare som kommenterar är nyfiken på hur Peter Wolodarski tänkte.

 

Läs även: Josefin Utas: Slöjförbud kan skapa mer frihet

Det är många som vill veta hur Dagens Nyheter tänkte. Chefrådmannen i Malmö tingsrätt, Lennart Strinäs, är en av dem.

 

Lars Beckman (M), riksdagsledamot från Gävleborg, hoppas att få läsa Wolodarskis förklaring i den återkommande helgkrönikan.

Flera journalister på andra redaktioner har reagerat på Dagens Nyheters julrim. En av dem som kommenterat är Michael Poromaa, redaktionschef på Aftonbladet. Svenska Dagbladets profilerade sociala medier-redaktör Hanna Österberg är en av de som svarat.

”Så otroligt smaklöst”, konstaterar Österberg.

”DN är så märkliga nuförtiden”, svarar Poromaa.

 

Österberg skriver själv en uppdatering efter att Dagens Nyheter har tagit bort julrimmet. Hon tycker att större mediehus bör ha närvaro i sociala medier.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M), retweetar Poromaa.

”Socialliberal utopi”, skriver Bali som sågar Dagens Nyheters julrim som ”vidrigt”.

 

Läs även: Wolodarski anklagas för att misstänkliggöra forskare som kritiserade DN-artikel om Sandviken

Dagens Nyheter har kommenterat julrimmet på Instagram.

”Ett av årets rim på Instagram har väckt kritik och upplevts som stötande och okänsligt. Vi har lyssnat på kritiken och beslutat att ta bort det från våra digitala kanaler. DN beklagar.”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag