Kritiserade massinvandring – får stanna kvar i tyskt vänsterparti
Medlemmar av det tyska vänsterpartiet Die Linke begärde i juni att den invandringskritiske toppolitikern Sahra Wagenknecht ska uteslutas ur partiet. Nu har det beslutats att Wagenknecht får stanna i partiet, rapporterar Spiegel.
Sahra Wagenknecht är det tyska vänsterpartiet Die Linkes toppkandidat i delstaten Nordrhein-Westfalen och var fram till 2019 partiets gruppledare i Förbundsdagen.
I sin bok Selbstgerechten (”De självrättfärdiga”) från i våras kritiserar hon vänstern i hårda ordalag. I boken anklagar hon enligt Spiegel ”livsstilsvänstern” för att fokusera på identitetspolitik istället för att lösa sociala problem.
”Idag står etiketten ’vänster’ mest för politik i den akademiska medelklassens intressen. Den gynnas av globalisering och EU-integration, av höga invandringsnivåer och åtminstone delvis av det ekonomiskt liberala status quo”, skriver hon i boken.
Wagenknecht har tidigare gjort sig impopulär hos delar av sitt parti när hon under migrationskrisen 2015 motsatte sig Tysklands stora flyktingmottagande.
LÄS ÄVEN: Nya lagar ska strama åt invandringen till Tyskland
I juni begärde ett antal medlemmar att hon ska uteslutas ur partiet. De hänvisade då till Wagenknechts bok och menade att Wagenknecht åsamkat partiet ”allvarlig skada”.
”I sin kritik avviker hon från vänsterns grundläggande principer” skrev medlemmarna i ansökan och menar att Wagenknecht framfört ”ett eget program som motsäger vänsterns program i många avseenden”.
LÄS ÄVEN: Kakabaveh utesluts ur Vänsterpartiet
Uteslutningsärendet har nu avslagits enhälligt av partiets skiljedomsinstans i Nordrhein-Westfalen.
Under tiden har uteslutningsärendet gett upphov till konflikt inom partiet. Bland annat uppmanade Wagenknecht-anhängare till valbojkott av Die Linke i delstaten Baden-Württemberg efter att den tidigare vänsterledaren Bernd Riexinger, som är förstanamn i delstaten, kritiserat Wagenknecht som ”reaktionär” enligt Spiegel. .
LÄS ÄVEN: Att bränna EU-flaggan kan leda till fängelse i Tyskland – räknas som hatbrott