Nya lagar ska strama åt invandringen till Tyskland

Migranter vid gränsen till Tyskland. Foto: Metropolico.org
  • Torsdag 4 okt 2018 2018-10-04
E-post 789

TYSKLAND Efter månader av förhandlingar kom Tysklands koalitionsregering på tisdagen fram till en överenskommelse om nya lagar kring invandring. Enligt Deutsche Welle kommer nu migranternas ålder, utbildning och ekonomiska situation att avgöra om de får stanna eller inte.

Lagarna är baserade på en kanadensisk modell och gör det svårare för fattiga och outbildade människor att komma till Tyskland. Regeringen gör dock skillnad på arbetskraftsinvandring och flyktinginvandring – det är alltså fortfarande möjligt att söka asyl för den som har rätt till det.

I utkastet till de nya lagarna står det att medborgare i länder utanför EU måste ha en högre utbildning och gärna ett konkret jobberbjudande om de vill bo i Tyskland. Invandrarna ska också rangordnas utifrån ålder, språkkunskaper och ekonomisk situation.

”Vi vill inte ha någon invandring från okvalificerade tredjelandsmedborgare,” står det bland annat i överenskommelsen. Regeringen öppnar också för att stoppa arbetskraftsinvandringen till vissa yrkeskategorier i den mån det anses nödvändigt.

Läs även: Tysk kyrka invigs efter renovering – som moské

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag