Kronofogden: Sverige behöver nya lagar för att utmäta brottslingar

Johannes Paulson. Foto: Maria Andersson, Kronofogden / Krister Vikström, Kronofogden
  • Tisdag 4 maj 2021 2021-05-04
E-post 473

SVERIGE Kronofogden vill se en lagändring som underlättar arbetet att utmäta tillgångar hos skuldsatta gängkriminella. Det meddelar myndigheten i ett pressmeddelande. – Vi skulle kunna få in minst tre gånger så mycket om lagen ändras, säger Johannes Paulson, kronokommissarie och verksamhetsutvecklare på Kronofogden, i pressmeddelandet.

Gör det lättare att beslagta tillgångar som tillhör skuldsatta personer inom organiserad brottslighet.

Det tycker Kronofogden som i ett pressmeddelande publicerat på tisdagen föreslår skärpta lagar för att hjälpa myndigheten att utmäta personer med skulder och misstänkta kopplingar till gängkriminalitet.

Förra året säkrade myndighetens riksjour inte mindre än 7,6 miljoner kronor från skuldsatta brottslingar vilket var en ny rekordsumma. Men den siffran skulle kunna vara ännu högre.

– Vi skulle kunna få in minst tre gånger så mycket om lagen ändras, säger Johannes Paulson, kronokommissarie och verksamhetsutvecklare på Kronofogden, i pressmeddelandet.

Läs även: Rekordstora pengabelopp frystes av polisen 2020

Idag har polisen inte möjlighet att beslagta tillgångar från en skuldsatt person som stoppas i en rutinkontroll, skriver myndigheten i pressmeddelandet. För det krävs en konkret misstanke om brott. Det spelar ingen roll om personen i fråga bär en dyr klocka eller kör en lyxbil.

– Detta leder till att skuldsatta brottslingar får behålla saker som egentligen borde gå till att betala deras skulder, inte sällan till brottsoffer, säger Johannes Paulson.

– Vi vill att lagstiftningen ändras, så att Polisen och Tullverket får större möjligheter att tillfälligt omhänderta kontanter och värdesaker åt oss, utan att ha stöd i sina egna regelverk.

Än så länge håller dock Socialdemokraterna och Miljöpartiet emot en lagändring på området. Enligt Ekot säger man att området är prioriterat men att frågan just nu bearbetas i regeringskansliet och att riksdagen ej bör vidta några åtgärder innan det arbetet är färdigt.

– Det här är så effektivt och smart så jag förstår inte varför man håller emot på det här, säger Johannes Paulson till Ekot.

I pressmeddelandet meddelar Kronofogden att deras riksjour de senaste tre åren har säkrat tillgångar för cirka 19 miljoner kronor. Dessa tillgångar avser för det mesta kontanter, fordon, klockor och smycken.

Läs även: Polisen: Sverige behöver nya lagar mot den organiserade brottsligheten

Läs även: Ny rapport om KD-M-SD:s kriminalpolitik: Skulle innebära största förändringen på 50 år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag