KTH-forskare om kärnkraft: ”Självklart att det är dit det måste gå” för att minska fossila utsläpp

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Onsdag 11 aug 2021 2021-08-11
E-post 1344

Den nya generationens kärnkraft som återanvänder kärnbränsle är ”självklart” något världen behöver använda för att få ned koldioxidutsläppen och hindra klimatförändringar, säger Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät på KTH,  till Sveriges Television.

Avvecklingen av den svenska kärnkraften, som riksdagen beslutade om efter en folkomröstning 1980, har fortsatt. Vid nyårsskiftet stängde reaktorn Ringhals 1 ned, och någon satsning på att bygga ut kärnkraften finns inte i sikte om den nuvarande regeringen får bestämma.

Samtidigt har FN:s klimatpanel nyss släppt en rapport enligt vilken världen om 20 år kommer att ha blivit 1,5 grader varmare. Det fick miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) att gå ut med Miljöpartiets ambition att förbjuda fossila bränslen.

Läs även: MP vill förbjuda diesel och bensin

Men enligt Lina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät på KTH, är kärnkraften ett viktigt medel för att få ned utsläppen av koldioxid.

– Jag tror att vi måste sätta ner foten och ta en del beslut som inte alla tycker om, men som ger en helhet. En långsiktig helhet där vi kan göra en stor förändring, säger hon.

Tjernberg påpekar att den nya kärnkraftstekniken kommit till rätta med ett viktigt problem som äldre kärnkraft hade, nämligen hanteringen av farligt avfall.

– Nästa generations kärnkraft är fantastiskt spännande i och med att man återanvänder kärnbränslet. Så det är på något sätt självklart att det är dit det måste gå i världen, säger Tjernberg.

Enligt Tjernberg är det viktigt att fördomsfritt se på alternativen för att få ned utsläppen av koldioxid.

– Jag tycker inte att man ska döma ut saker, utan se på tekniken och sen så ska man styra på utsläppssidan så att vi når de viktiga klimatmålen.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Läs även: KD: Kärnkraften bör klassas som hållbar energi

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag