MP vill förbjuda diesel och bensin

Per Bolund på Almedalen 2013. Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0
  • Tisdag 10 aug 2021 2021-08-10
E-post 4136

Förbjud fossila bränslen som diesel och bensin. Det kräver Miljöpartiet och miljö- och klimatminister Per Bolund efter en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC som publicerades på måndagen. Enligt rapporten kommer världen inom 20 år ha blivit 1,5 grader varmare.

Efter den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC som publicerades på måndagen vill Miljöpartiet ta i med hårdhandskarna för att stoppa klimatförändringarna och förbjuda fossila bränslen som diesel och bensin.

Läs även: KD: Kärnkraften bör klassas som hållbar energi

”Vi har nu mindre än tio år på oss med den koldioxidbudget som vetenskapen ger oss. Klarar vi inte det är 1.5 gradersmålet förlorat. Så det finns ingen tid att vänta. Miljöpartiet vill bland annat gå fram med förbud mot utvinning och användning av fossila bränslen” skriver Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som även är miljö- och klimatminister, i ett inlägg på Twitter.

Enligt den senaste klimatrapporten kommer världen inom 20 år ha passerat 1,5-gradersmålet som tidigare har satts upp, och Bolund säger till Dagens Nyheter att man behöver ”öka ambitionerna och sätta skarpare mål”, som att förbjuda fossila bränslen.

– Vi behöver se över klimatmålen, öka ambitionerna och sätta skarpare mål. De är ju baserade på de tidigare rapporterna. Från Miljöpartiets sida vill vi se ett stoppdatum för att använda fossila bränslen och ett stoppdatum nu för att utvinna fossila bränslen och när man ska sluta sälja fossildrivna bilar, säger Bolund till DN.

Läs även: Bolunds (MP) nya skryt i riksdagen: ”Har suttit i ett toppmöte med John Kerry”

Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Byt elbolag!

Vill du göra verklig skillnad för klimatet och ge Miljöpartiet en näsknäpp på samma gång? Bli elkund hos Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag