KU kritiserar S-ministrar efter affären med Iraks försvarsminister

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Ministerie van Buitenlandse Zaken/CC BY-SA 2.0/Public Domain
  • Fredag 27 nov 2020 2020-11-27
E-post 754

Redan den 8 oktober 2019 informerade Iraks dåvarande försvarsminister den svenska ambassaden om att han var svensk medborgare. Men först efter Nyheter Idags avslöjande om försvarsministerns medborgarskap fick utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Peter Peter Hultqvist (S) kännedom om saken, trots att man just beslutat om ett förlängt militärt svenskt samarbete med Irak. Nu riktar Konstitutionsutskottet kritik mot de ansvariga.

Den 8 oktober 2019 bjöd Iraks nytillträdde försvarsminister Najah al-Shammari den svenska ambassaden till ett möte med anledning av de pågående demonstrationerna mot Iraks regering. På mötet bekräftade al-Shammari de uppgifter som spreds på sociala medier om att han var svensk medborgare.

Läs även: Förvaltningsrätten stoppar al-Shammaris återvandring – nekas svensk folkbokföring

Ambassaden sammanställde en rapport samma dag, som skickades till Utrikesdepartementet, där det framgick att Iraks försvarsminister var svensk medborgare.

Två dagar senare, den 10 oktober, tog regeringen beslut om fortsatt svenskt deltagande i i den militära utbildningsinsatsen i Irak, utan att varken försvarsminister Peter Hultqvist (S) eller utrikesminister Ann Linde (S) informerats om medborgarskapet.

Först efter Nyheter Idags avslöjande i slutet av november, mer än en månad senare, fick Hultqvist och Linde kännedom om al-Shammaris svenska medborgarskap. Då fick man även information om att han  var föremål för brottsutredningar i Sverige, bland annat för brott mot mänskligheten.

Både Hultqvist och Linde har sagt i Konstitutionsutskottets förhör att uppgiften att den irakiske försvarsministern var svensk medborgare och utreddes för brott inte hade någon betydelse för den svenska insatsen i Irak.

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Linde sade även i förhöret att ”det i vår globaliserade värld inte är ovanligt att höga befattningshavare har dubbla medborgarskap och därmed ibland också svenskt medborgarskap”.

Linde menade även att ”alla personliga uppgifter om dessa befattningshavare är inte av en sådan karaktär att utrikesministern måste informeras vid varje tillfälle när en person även har ett svenskt medborgarskap”.

Konstitutionsutskottet håller inte med, utan framhåller att ”regeringen och ansvariga statsråd har ett övergripande ansvar för att säkerställa att myndigheter informerar regeringen om den aktuella situationen inom respektive ansvarsområde”, och att statsråd ska få relevant information av sina departement.

KU menar också att den information som framkom om al-Shammaris svenska medborgarskap och brottsutredningarna mot honom var av sådant slag att utrikesministern borde ha informerats.

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Läs även: ”I want to f*ck you sex sex sex” – här ofredar Iraks försvarsminister den unga svenska mannen

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag