Förvaltningsrätten stoppar al-Shammaris återvandring – nekas svensk folkbokföring

USA:s försvarsminister Mark Esper tillsammans med al-Shammari. Foto: CC BY 2.0 / U.S. Secretary of Defense/Nicole Mejia
  • Fredag 27 nov 2020 2020-11-27
E-post 1562

STOCKHOLM Skatteverket har nekat Iraks tidigare försvarsminister Najah al-Shammari, 53, att återvandra till Sverige, med hänvisning till att han har bostad i Irak. Nu ger förvaltningsrätten Skatteverket rätt, rapporterar Expressen.

Det var i november 2019 som Nyheter Idag avslöjade att Iraks dåvarande försvarsminister Najah al-Shammari, 53, var folkbokförd i en Stockholmsförort och svensk medborgare.

Läs även: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott

Läs även: Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Nyheter Idag avslöjade även att al-Shammari fått bidrag från försäkringskassan och att han utreddes av polisen för bidragsbrott. Utredningen lades senare ned på grund av brist på bevis.

Al-Shammari tvingades avgå med resten av den irakiska regeringen i maj 2020 efter stora protester mot korruption, och ansökte då om att få återvandra till Sverige hos Skatteverkets kontor på Kungsholmen i Stockholm.

Skatteverket nekade al-Shammari återvandring, bland annat med hänvisning till att han har en bostad i Irak, och att de handlingar han skickat in är lätta att manipulera, skriver Expressen.

Al-Shammari överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som nu ger Skatteverket rätt i att neka al-Shammari folkbokföring i Sverige.

Läs även: ”I want to f*ck you sex sex sex” – här ofredar Iraks försvarsminister den unga svenska mannen

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag