Kulturförening arrangerade skenäktenskap

Foto: CC Jeff Belmonte / Wikimedia Commons
  • Fredag 31 jan 2020 2020-01-31
E-post

MALMÖ Kulturföreningen Kontrapunkt, som bland annat hjälper flyktingar och hemlösa, har arrangerat ett skenäktenskap för att ge en migrant uppehållstillstånd. Kontrapunkt anklagas också för att ha tvingat anställda att betala tillbaka delar av sin lön till föreningen, och ska nu betala tillbaka 327 000 kronor till Malmö stad.

Kulturföreningen Kontrapunkt i Malmö har arrangerat ett skenäktenskap för att ge en migrant uppehållstillstånd i Sverige. Kontrapunkt anklagas dessutom för att ha pressat migranter att arbeta för låga löner med dåliga villkor i utbyte mot hjälpen.

Bakom anklagelserna står Samir, ett fingerat namn, som berättar för SVT Nyheter Skåne om arrangemanget med föreningen.

Samir kom själv till Sverige 2011 och började arbeta för Kontrapunkt, som bland annat hjälper flyktingar och hemlösa. När han berättade om sin brors situation i Libanon erbjöd sig föreningen att hjälpa honom genom att arrangera ett skenäktenskap.

Läs även: Kulturhus tvingas stänga härbärge för EU-migranter

År 2015 åkte en svensk kvinna från föreningen till Libanon och gifte sig med brodern. Men i arrangemanget ingick en motprestation från bröderna.

– Vi gjorde en överenskommelse som innebar att jag och min bror skulle arbeta för Kontrapunkt tills han fick sitt medborgarskap, säger Samir till SVT.

Men efter ett tag ville Samir dra sig ur överenskommelsen då han ansåg att lönen och arbetsvillkoren var för dåliga. Samir menar att han blev manipulerad av föreningen.

– Denna överenskommelse förändrade mitt liv. De hade makt över mig. Jag kände mig utnyttjad, säger Samir.

Kontrapunkt förnekar att Samir ska ha tvingats att arbeta i föreningen. Däremot erkänner man att man hjälpt till att arrangera ett skenäktenskap.

– Vi gick för lång, säger Kontrapunkts talesperson Johanna Nilsson.

Läs även: Månggifte accepterat inom svensk rättsordning

Men det är inte bara där som Kontrapunkt kan ha gått för långt. Nyligen avslöjade SVT Nyheter Skåne även att Kontrapunkt tvingat anställda att betala tillbaka delar av sin lön till föreningen.

– Man skulle dela med sig och ge till dem som behövde pengarna mer, berättar Iain Dace som har arbetat hos Kontrapunkt i flera år, för SVT.

Enligt ett anställningskontrakt från 2013 skulle hans lön hos Kontrapunkt vara 21 000 kronor per månad. I själva verket fick han behålla 10 500 kronor, resten skulle gå tillbaka till föreningen.

– Jag var troende på den tiden. Jag trodde att vi skulle rädda världen med de pengarna men nu ser jag inte det på samma sätt, förklarar Iain Dace.

– Vi delar pengar mellan varandra och vi har en organisatorisk basinkomst. De med anställningar hjälper dem som inte har det. Det har vi diskuterat demokratiskt hela tiden, säger Kontrapunkts talesperson Johanna Nilsson till SVT.

Lyssna även på: Nyheter Idag-podden med Markus Allard: ”Det är ju inte stake i dem som i Sonesson och Skånemoderaterna”

Studiefrämjandet och Malmö Stad har dragit in alla bidrag till Kontrapunkt, och Malmö stads kulturnämnd beslutade på onsdagen att kräva tillbaka 327 000 kronor från Kontrapunkt för pengar till aktiviteter som inte genomförts.

– De har inte genomfört det de ansökt om bidrag för, säger ordföranden Frida Trollmyr (S).

Alla partier röstade för ett återkrävande utom Vänsterpartiet som yrkade på en återremiss för att få ett bättre beslutsunderlag.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag