Kulturhus tvingas stänga härbärge för EU-migranter

Kulturhuset Kontrapunkt har sedan i vintras varit boende för 68 EU-migranter. Nu vill Malmö stad att härbärget läggs ned. Foto: Youtube
  • Fredag 1 apr 2016 2016-04-01
E-post 191

MALMÖ Kulturhuset Kontrapunkt i Annelund har sedan i vintras varit ansvariga för ett härbärge för 68 EU-migranter. Nu hotar kommunen med vite på 500 000 kronor om kulturhuset inte lägger ned verksamheten.

Enligt Malmö stad behövs bygglov för varaktig övernattningsverksamhet, något Kontrapunkt saknar.

—  Det betyder att en till dörr har stängts för romerna. Jag tror de gör det för att de vill att vi ska lämna staden frivilligt utan att de behöver tvinga oss med polis, säger EU-migranten Gorasel Anna Maria som bor på Kontrapunkt till Al-Tid.

Enligt Kontrapunkts Johanna Nilsson görs åtgärden för att Malmös politiker och tjänstemän inte vill ha EU-migranterna i staden, då man upplever dem som ett problem och inte som en tillgång. Hon drar paraleller till flyktingfrågan, där hon menar att man vill sända signaler och göra det oattraktivt eller omöjligt för migranter att vara här vilket ska bidra till att de inte kommer hit. Om inte härbärget stängs ned hotas kulturhuset med vite om 500 000 kronor.

Tjänstemannen Anton Broberg Holm på Malmös stadsbyggnadskontor menar att det rör sig om ett varaktigt boende och därför behöver bygglov. Ett bygglov kommer dock inte bli aktuellt med hänsyn till säkerhetsskäl. Detta då lokalen saknar utrymningslarm och det är alldeles för många som bor i den för EU-migranterna avsedda lokalen, något som kan bädda för ”en kaotisk situation” enligt stadsbyggnadskontorets bedömningar. Broberg Holm hänvisar vad gäller beslutet till tjänstemännens oväld och att regelverket måste följas.

Beslutet kommer samtidigt som Johanneskyrkan stänger sitt härbärge och enligt webbtidningen Al-Tid leder åtgärderna sammantaget till att hundratals personer tvingas leva på gatan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag