Kulturhus-chef i blåsväder – uppmanade till ”global intifada”

Bild: Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0/ Johan Stigholt/CC BY 4.0
  • Tisdag 6 feb 2024 2024-02-06
E-post

Athena Farrokhzad, poet, vänsteraktivist och ansvarig för litteraturscenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, är i blåsväder. Farrokhzad har tidigare uppmanat till ”global intifada” och stoppat kulturutbyte med Israel, och nu ifrågasätts om israeliska författare är välkomna på Kulturhusets evenemang.

Poeten Athena Farrokhzad är programansvarig för litteraturscenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, och därmed skattefinansierad tjänsteman i den offentliga sektorn.  

Sedan Hamas attack på Israel den 7 oktober förra året har Farrokhzad på sociala medier kritiserat V-ledaren Nooshi Dadgostar för att hon tog avstånd från Hamas, uppmanat till ”global intifada” och lyft den ökända låten ”Leve Palestina – krossa sionismen”.

I oktober förra året undertecknade Farrokhzad ett upprop från svenska kulturarbetare, där Israel ensidigt pekades ut som som ansvariga för våldet, och den israeliska regeringen felaktigt påstods ha kallat alla palestinier för ”human animals” – ett uttalande som i själva verket syftade på Hamas.

Farrokhzads motvilja mot Israel föregick det pågående kriget mot Hamas. År 2019 undertecknade hon ett upprop för bojkott av Eurovision Song contest i Israel, ett upprop som vände sig mot allt ”israeliskt deltagande i kulturutbyten.”

Läs även: Vänstervrede när V vill utesluta Israel-hatare.

På måndagen publicerade Svenska Dagbladet ett öppet brev till Farrokhzad från den israeliske journalisten David Stavrou, där han bland annat frågar om israeliska författare är välkomna på Kulturhusets litteraturscen under Farrokhzads styre.

”Kommer stockholmare som är intresserade av att möta författare som David Grossman eller Dorit Rabinyan inte att kunna göra det längre?” skriver Stavrou, som konstaterar att Kulturhuset Stadsteaterns program inte innehåller en enda israelisk författare de kommande månaderna.

I brevet frågar Stavrou vidare hur Kulturhuset ställer sig till att en anställd använder sig av antisemitiska uttryck, och om Farrokhzad använder sin ställning på Kulturhuset för att ”främja radikala agendor”.

– Det är väldigt relevant att ställa sig dessa frågor, säger David Stavrou till Kvartal.

Stavrou säger vidare att han flera veckor innan brevet publicerades skrev till Kulturhuset för att fråga var gränsen går för vad deras anställda får uttrycka offentligt.

– Hon får givetvis tycka vad hon vill på sin fritid, men att i sin roll som offentliganställd uppmana till våld är problematiskt. Det hade vi inte accepterat om det handlade om någon som var nazist eller islamist, säger han till Kvartal.

Även judiska centralrådets ordförande Aron Verständig är kritisk till Farrokhzads agerande som offentliganställd tjänsteman.

– Genom att låta en sådan person bestämma över vilka som ska framträda på Kulturhusets litteraturscen, förmedlar man att Kulturhuset inte är en plats där judar och än mindre israeler kan känna sig trygga, säger Verständig till Kvartal.

På tisdagen instämmer författaren och kritikern Hynek Pallas i David Stavrous kritik i en artikel i Expressen, där han frågar hur debatten hade sett ut om Farrokhzad istället för vänsteraktivist hade varit SD-sympatisör.

”Som poet är man fri att kokettera med aktivism och revolutionsromantik. Klä den i skönt språk på kultursidor. Men är man den centrala kuggen i ett skattefinansierat kulturarrangemang – då hamnar den saken i ett annat ljus” menar Pallas.

Kulturhuset Stadsteaterns ledning vill inte ställa upp på en intervju med Kvartal, men skriver till sajten att man välkomnar författare från hela världen inklusive Israel.

”Vi gör löpande avvägningar i dialog med våra medarbetare och Athena Farrokhzad och Ida Linde har varit väldigt tydliga med att det är den litterära relevansen som styr deras val som programansvariga för den internationella författarscenen”, skriver kulturchef Linda Beijer till Kvartal.

Athena Farrokhzad svarade på kritiken i en artikel i Svenska Dagbladet, där hon går till motangrepp mot Stavrou för att han vände sig till henne med sitt öppna brev och inte inkluderade hennes kollega Ida Linde, även hon programansvarig för litteraturen på Kulturhuset Stadsteatern.

Enligt Farrokhzad säger det ”något om den lätthet med vilken människor med bakgrund i muslimska länder misstänkliggörs i den svenska offentligheten.”

Farrokhzad skriver vidare att Stavrou är välkommen till Kulturhuset, och lovar att israeliska författare kommer bokas i framtiden. Hon pekar även på att den ryska författaren Maria Stepanova, som prisats för litteratur ”i den judiska traditionens anda” besökte Kulturhusets internationella författarscen under hösten.

Läs även: Författare avslöjar: Blev utfryst efter att ha kritiserat Athena Farrokhzad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag