Vänstervrede när V vill utesluta Israel-hatare

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Linköpings universitet
  • Torsdag 12 okt 2023 2023-10-12
E-post

Björn Alling, lokalpolitiker för Vänsterpartiet i Linköping, hotas med uteslutning från partiet efter att ha kallat Israel för ”den vidriga terrorstaten” i ett inlägg på Facebook, där han även skyllt Israel för Hamas terrorangrepp under helgen. Men på Facebook är stödet för Alling massivt bland vänstersympatisörer, som startat en namninsamling till hans stöd.

När Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar fördömde Hamas terrorangrepp mot Israel mötte hon hård intern kritik från flera vänsterpartister. En av de hårdaste kritikerna var Björn Alling, lokalpolitiker för V i Linköping, som kallade sin partiledare för ”feg” och krävde hennes avgång.

Läs även: Vänsterpartister rasar när Dadgostar fördömer Hamas terror

I en grupp för vänsterpartister på Facebook anklagade Alling även Israel för Hamas terrorangrepp, och kallade landet för ”den vidriga terrorstaten”.

”Varje krig leder till övergrepp mot civila. Och i alla krig finns oskyldiga offer även bland soldater. Just därför är starten av krig det värsta krigsbrottet av alla. Detta krig startades och har permanentats av den vidriga terrorstaten Israel. Där ligger den grunden till allt lidande i landet. Israel som stat måste avskaffas så att ett fritt och demokratiskt Palestina kan byggas från havet till floden för alla landets invånare oavsett bakgrund” skrev Alling enligt en skärmdump som Nyheter Idag har tagit del av.

Det fick Vänsterpartiets partistyrelse att inleda ett uteslutningsärende mot Alling, vilket Sveriges Radio var först med att rapportera. Partistyrelsen menar även att Alling ”under en lång tid har visat föga respekt för partiets demokratiska processer och beslut” enligt SR.

Alling säger till Sveriges Radio att han är oförstående till varför partiet vill utesluta honom.

– Det kan jag inte förstå för att det är Vänsterpartiets politik att fördöma terrorbombningar mot oskyldiga barn, säger Alling till Sveriges Radio.

I ett inlägg på Facebook på onsdagen kommenterar Alling uteslutningsärendet. ”Solidaritet med Palestinas folk har alltid varit en del av Vänsterpartiets själ. Jag har också, liksom många andra, sett att tvåstatslösningen verkar vara omöjlig och istället stött tanken om en enstatslösning, med en ny stat där israeler och palestinier demokratiskt får bygga sin framtid i fred som jämlikar” skriver Alling och fortsätter:

”Nyligen kritiserade jag Nooshi Dadgostar för att hon tigit om Israels ockupation och Israels bombningar mot palestinierna. Den kritiken verkar ha träffat en så pass öm tå att jag nu ska uteslutas.”

Alling lovar även att ”kämpa emot uteslutningen för att kunna fortsätta arbeta för vänsterpolitik”, och i inläggets kommentarfält är stödet för Alling massivt. Bland de som stödjer Alling märks kända vänsterprofiler som poeten Athena Farrokhzad och Rossana Dinamarca, som själv lämnade V i början av 2018 då hon ansåg sig ”systematiskt osynliggjord av det egna partiet, motarbetad och utan stöd att driva feministisk politik” enligt en intervju med Svenska Dagbladet.

”Allt stöd till dig, Björn. Tack för din solidaritet med Palestinas frihetskamp. Varenda person jag känner som röstar på Vänsterpartiet skriver under på din kritik av ledningen” skriver poeten Athena Farrokhzad.

”Helt otroligt! Jag är med dig” skriver Rossana Dinamarca.

I kommentarfältet länkas även till en namninsamling till stöd för Björn Alling, som i skrivande stund har 123 underskrifter.

Namninsamlingen inleds med en text som i stora delar kopierar Allings inlägg på Facebook. ”Vi anser att det är fel i sak att utesluta kämpande medlemmar för att de framför kritik. Att som grund hänvisa till inlägg som förespråkar en enstatslösning i en intern debattgrupp är lika orimligt” skriver iniativtagarna vidare.

Läs även: ETC tar avstånd från Hamas då rasar Aftonbladet-skribenten

Läs även: S-politiker lämnar partiet i protest när Magdalena Andersson fördömer Hamas och stöder Israel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag