Kvinna gruppvåldtogs av 20-tal män i trapphus i förort till Stockholm förra sommaren – utreds inte förrän nu

Trapphuset där kvinnan våldtogs. Foto: Nyheter IdagKvinnan släpades in i denna port. Foto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter IdagFoto: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 sep 2017 2017-09-14
E-post 3344

STOCKHOLM Ett 20-tal män gruppvåldtog förra sommaren en kvinna i ett trapphus i en av Stockholms förorter. Trots att våldtäkten inträffade för mer än ett år sedan och tre män knöts till den med teknisk bevisning redan i november förra året har knappt något hänt i ärendet förrän nu. Det avslöjade Metro i tisdags.

Det är kvällen den 14 augusti förra året som en kvinna i Fittja centrum slår följe med en grupp män. Hon följer inte med dem särskilt långt, bara ett knappt hundratal meter till en bostadsfastighet på Värdshusvägen som bokstavligt talat ligger runt hörnet. Där blir hon överfallen, indragen i ett trapphus och våldtagen av ett stort antal män.

Nyheter Idag har pratat med åklagare Markus Hankkio som ansvarar för fallet. Han berättar att våldtäkterna mot kvinnan pågick under flera timmars tid. Utredarna tror att så mycket som tjugo män kan ha deltagit i övergreppen.

– Alla är inte sexuellt aktiva utan det finns personer som är där och tittar på det som händer, säger Hankkio och förtydligar:

– Det är ett stort antal personer men inte alla som är förövare vad gäller de sexuella handlingarna.

Var det ingen som ingrep och försökte stoppa det här?

– Nej, det har inte varit någonting sådant.

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz berättar för Metro att det handlar om ”en fruktansvärd våldtäkt som lett till ett mycket svårt tortyrliknande trauma”.

Hankkio säger till Nyheter Idag att den våldtagna kvinnan är mellan 30 och 40 år gammal och att hon inte bor i Fittja. Han vill inte avslöja varför hon befann sig i Fittja den aktuella kvällen eller hur det kommer sig att hon gjorde sällskap med de män som senare förgrep sig på henne.

– Det är en person som är i en socialt utsatt situation, är allt han säger.

Invandrare från Mellanöstern

Efter våldtäkten tar sig kvinnan in till centrala Stockholm där hon kontaktar polisen och berättar vad hon utsatts för. Polisens tekniker säkrar spår som skickas till Nationellt forensiskt centrum (NFC). I november förra året får man träff på tre män. Trots det grips inte männen förrän i juni i år.

Enligt åklagaren beror det på att man ville ha tid att samla på sig bevis mot fler gärningsmän.

– Skulle man ingripit mot de här tre då så skulle ju de andra förstå att nu har det blivit en polissak av det här så de kan prata ihop sig, säger han.

Tre män sitter nu häktade misstänkta för den grova våldtäkten. Ytterligare sju förekommer i utredningen, varav fem fått sin identitet sekretessmarkerad i domstolens handlingar. De fem män vars identiteter är kända är samtliga invandrare från Mellanöstern.

En av de häktade är en 18-årig man från Irak, den andre en 21-årig somalier och den tredje en 24-åring som är född i Sverige men har föräldrar som invandrat från Turkiet.

Ytterligare två män som åklagaren velat få häktade är misstänkta för den grova våldtäkten. Men domstolen tycker inte att bevisen mot dem är tillräckligt starka och de har därför släppts på fri fot igen. Den ene mannen är född i Pakistan medan den andra är barn till invandrare från Syrien och Libanon.

Alla fem männen är folkbokförda i Norra Botkyrka, som Fittja ingår i.

Markus Hankkio vill inte svara på om övriga misstänkta även de har Mellanösternbakgrund.

– Det är inget jag vill kommentera, säger han.

Det är oklart hur våldtäktsmännen känner varandra.

– Vissa har medgett att man känner varandra medan andra säger att de inte vet vem den andra är, så det är lite olika uppgifter. Det går inte att säga att alla är ett kompisgäng där alla känner alla, förklarar åklagaren.

Kan finnas fler offer

Polisen skriver på sin hemsida att det kan finnas fler kvinnor som våldtagits av männen.

”Polisens utredare är därför mycket angelägna om att få kontakt med andra kvinnor som kan ha utsatts för liknande brott i området”, skriver myndigheten.

– Från polisens sida tänker man att det skulle kunna vara så att andra råkat ut för det här också, säger Markus Hankkio.

– Om man går på hennes beskrivning, att det är ett flertal personer som i ett trapphus ger sig på och begår sexuella handlingar mot en person, att det kanske inte är första gången man gör något sådant.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag