Kyrka stacks i brand i utsatt område

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 feb 2020 2020-02-25
E-post 1983

UPPSALA Sent på måndagskvällen eldhärjades Gottsunda kyrka i Uppsala. Ingen person uppges ha skadats, men de materiella skadorna kunde ha blivit omfattande om inte branden upptäckts i tid.

Vid midnatt upptäckte en polispatrull att någon anlagt en brand på fasaden till Gottsunda kyrka. Elden hade spridit sig flera meter upp och poliserna kunde inte släcka den på egen hand. Räddningstjänst tillkallades som snart fick branden under kontroll.

– Den initiala branden är släckt, men nu jagar vi glödbränder inne i fasaden. Det är ju en träkyrka så det har tagit sig på baksidan av fasaden också, sade Göran Norman, ledningsoperatör vid räddningscentralen Mitt, till TT vid klockan 00.45.

På sin hemsida skriver polisen att man har gjort en anmälan om grov skadegörelse genom brand. Man har säkrat beslag och kontrollerat människor i närområdet. Man har dock ingen misstänkt.

”Branden hade kunnat orsakat mycket omfattande skador om inte polispatrull upptäckt den i ett så tidigt skede”, skriver polisen.

Kyrkan ligger i Gottsunda som polisen klassar som ett särskilt utsatt område. Ett sådant område kännetecknas bland annat av en hög koncentration av kriminella, extremism, samt att det är ”svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag”.

Läs även: Ettåring hotades med kniv av barngäng

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag