L närmar sig riksdagsspärren i SvD/Sifo – nytt bottennapp för MP

Stenevi (MP) och Pehrson (L). Bild: riksdagen.se / Pressbild Liberalerna
  • Lördag 14 maj 2022 2022-05-14
E-post 805

Efter flera år av kräftgång med resultat långt under riksdagsspärren i opinionsundersökning efter opinionsundersökning ser det nu ut att vända något för Liberalerna. I SvD/Sifos väljarbarometer för maj månad ökar partiet från 2,4 procent av väljarstödet till 3,6. Utifrån det resultatet är man enbart 0,4 procentenheter från att säkra en riksdagsplats i valet senare i höst.

– Liberalerna är ju alltjämt under spärren, men att ligga nära innebär att det nu blir mycket lättare att få stödröster. Håller man till runt 2,5 procent är det många som ställer sig frågan om det är värt att ta den risken, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD.

Sjörén tror att lyftet kan ha med den nye partiledaren Johan Pehrson att göra.

– Han var väldigt okänd i början, men har väl nu gjort en tillräckligt bra insats under exempelvis partiledardebatten i söndag. Han har i vilket fall visat att han klarar en debatt bättre än företrädaren. Än så länge har han inte profilerat sig i någon särskild fråga, men där finns en potential för honom att ta partiet över spärren, säger han.

Läs även: Korankravallskollaps för S i ny mätning – SD ökar kraftigt

Desto mörkare ser det ut för Miljöpartiet. I månadens mätning går man ner 0,2 procentenheter och tangerar därmed sitt bottennapp från mars på 2,7 procent av väljarstödet – partiets sämsta resultat sedan 1992.

– De verkar ha det väldigt svårt och har haft dåliga siffror ända sedan de lämnade regeringen förra sommaren. De behöver vara tydliga i någon fråga, kanske främst i någon miljöfråga där de har en stabil grund i väljarnas ögon, säger Sjörén.

Utöver L är skillnaderna relativt små för riksdagens partier jämfört med den förra Sifo-undersökningen.

Centerpartiet minskar med 0,8 procentenheter. S, V och M minskar också marginellt medan KD ökar med 0,7 procentenheter. SD står i princip kvar på samma resultat.

Skulle resultatet stå sig till valet innebär det en knapp ledning för Magdalena Anderssons rödgröna block med S, C och V. Det skiljer emellertid enbart 1,6 procentenheter för att det ska bli helt jämt.

SvD/Sifos mätning i maj

6 890 intervjuer genomförda 2–12 maj 2022. Förra mätningens siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 32,6 (33,0)

Moderaterna 20,8 (21,2)

Sverigedemokraterna 18,1 (18,2)

Vänsterpartiet 8,2 (8,7)

Centerpartiet 6,3 (7,1)

Kristdemokraterna 5,6 (4,9)

Miljöpartiet 2,7 (2,9)

Liberalerna 3,6 (2,4)

Läs även: Succé för Busch i Aftonbladet/Demoskop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag