Succé för Busch i Aftonbladet/Demoskop

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 6 maj 2022 2022-05-06
E-post 2145

Portad från Elle-galan, felöversatt av Sveriges Radio och angripen av vänstern. Men i väljaropinionen gör Ebba Busch (KD) succé. Hennes parti ökar med 1 procentenhet och når 6,4 procent i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop.

Det som förklarar Ebba Busch uppgång i mätningen är enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin ”Ebba Busch själv”. Annorlunda lät det för bara några dagar sedan, då samma Melin i en krönika ifrågasatte att Busch ville gå på Elle-galan trots att hon är småbarnsmamma.

Läs även: ”Kakan Hermansson vägrade leda galan om Ebba Busch skulle komma”

Den näst största förändringen i mätningen efter ökningen för KD är en minskning för Vänsterpartiet med 0,8 procentenheter. Det innebär att partiet får 7,3 procent och tappar fjärdeplatsen till Centerpartiet, som får 7,9 procent efter ett minimalt tapp på 0,1 procentenhet.

I övrigt är det störst dramatik i bottenstriden, där Miljöpartiet tappar en halv procentenhet medan Liberalerna ökar lika mycket. Med 3,0 respektive 2,9 procent det en strid på kniven där partierna har omkring en procentenhet var upp till riksdagsspärren.

När det gäller kampen mellan blocken knappar det blågula blocket in och får 49,1 procents stöd jämfört med 49,4 procent för det rödgröna blocket. Räknar man enbart de partier som klarar riksdagsspärren i mätningen är det ännu jämnare, med 46,2 procent till de blågula mot 46,4 för de rödgröna.

Slutligen får Sverigedemokraterna bara 16,9 procent i mätningen vilket är mer än en halv procentenhet lägre än partiets valresultat 2018.

Aftonblade/Demoskops mätning i april

Undersökningen omfattar 2 154 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning mellan  26 april och 4 maj. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna: 31,2 (- 0,3)

Moderaterna: 22,9 (0)

Sverigedemokraterna: 16,9  (- 0,1)

Centerpartiet: 7,9 (- 0,1)

Vänsterpartiet: 7,3 (- 0,8)

Kristdemokraterna: 6,4 (+ 1,0)

Miljöpartiet: 3,0 (- 0,5)

Liberalerna: 2,9 (+ 0,5)

Övriga partier: 1,5 (+ 0,3)

Läs även: SR felciterade Ebba Busch – ”islamister” blev ”muslimer”

Läs även: Vänstern rasar mot Busch (KD): ”Är hon inte riktigt klok”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag